Elisabeth Svantesson: Ett svek att lägga ner Fas 3

Många långtidsarbetslösa går numera sysslolösa hemma på grund av att regeringen lade ner åtgärden Fas 3.
Nu ryter den tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) till, och kallar regeringens agerande för "ett svek".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som stundtals var utskälld. I opposition gick Socialdemokraterna till hårt angrepp mot Fas 3, och när de väl fick makten vid det senaste valet valde de att lägga ned programmet. Ett program som bland annat använts av second hand-butiker runtom i Sverige.

I dess ställe har en ny åtgärd vuxit fram, så kallade extratjänster.

Nyligen gick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ut med att trossamfund ska inkluderas i satsningen, där exempelvis en kyrka ska kunna anställa någon med hjälp av statliga pengar.

– Det kan vara soppkök, uppsökande verksamhet, barnverksamhet eller någon form av social verksamhet. Det finns en uppsjö av insatser som utförs av trossamfunden, sa Ylva Johansson till Dagen.

När Moderaternas arbetsmarknadspolitik talesperson Elisabeth Svantesson var på plats att prata arbetspolitik i ett "G som i Gud"-seminarium i Almedalen fick hon chans att replikera.

– Jag är inte jätteförtjust i extratjänster som idé, men om de nu finns är det bra att det finns fler arbetsplatser där de ska få finnas, säger Elisabeth Svantesson.

"Inga problem att kyrkor hjälper med jobb"

Hon ser inga problem med att kyrkor och trossamfund få en mer aktiv roll när det gäller att hjälpa långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden, och den ideella sektorn talar Elisabeth Svantesson bara gott om.

– Vi vet att den ideella sektorn är duktig på att möta människor i kris, därför ska de fortsätta spela stor roll. Det här är människor som behöver uppmuntras och rustas, då är det inte alltid en vanlig arbetsgivare gör det bäst.

Enighet må gälla när det gäller att inkludera trossamfunden i kampen mot arbetslöshet.

Inte mycket gott att säga om regeringens arbete

I övrigt har Elisabeth Svantesson inte mycket gott att säga om regeringens arbete, och satsningen på extratjänster. De är för få, de är ineffektiva, och i stället måste ett batteri av andra åtgärder sättas in, exempelvis lärlingsanställningar och en omgörning av arbetsförmedlingen.

– Nu är det väldigt många långtidsarbetslösa som fått sina aktiviteter indragna, som passiviseras, sitter hemma och som inte känner sig behövda, och det är det värsta som kan hända, säger Elisabeth Svantesson.

Som i sammanhanget kritiserar regeringen för att de la ner Alliansens tidigare satsning, Fas 3.

– Jag förstår att det fanns kritik mot Fas 3, och den hade behövt utvecklas, säger Elisabeth Svantesson.

– Men det stora sveket var att man snabbt och prestigefullt la ner Fas 3 utan att fylla det med något annat. Det är ett svek mot de här människorna, man måste ha andra insatser så att man inte bara blir lämnad hemma.