Elisabeth Svantesson talar ut om sin kristna tro

"Jag var enormt kategorisk", säger M-politikern då hon i en DN-intervju berättar hur hennes tro har förändrats under årens lopp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades 7 oktober 2016. På grund av nya sökningar och delningar i sociala medier kan den dock åter dyka upp i vår lista över mest lästa artiklar. 
 

Det har gått tre år sedan Elisabeth Svantesson utsågs till minister av Fredrik Reinfeldt. På pressträffen var han tydlig med hennes kristna tro och bakgrunden i Livets ord och Ja till livet, vilket fick Mediesverige att hoppa till och skriverierna startade omedelbart.

Men stormen bedarrade snabbt. Mycket för att Elisabeth Svantesson själv valde strategin att peka på sitt jobb och på sina politiska uppdrag.

Berättar om frikyrkliga uppväxten

Ända sedan hon blev minister, och blev allmänt känd, har hon talat ganska tyst om sin kristna tro. Hon har alltid varit öppen med att hon har en tro, men den journalist som vill veta lite mer om vad den betyder, har frågat förgäves.

Tills nu vill säga.

I en stor intervju i Dagens Nyheter delar hon frikostigt med sig av allt från sin frikyrkliga uppväxt, där hon som pastorsbarn flyttade runt till olika städer, till hur hon svängt i frågor som abort och i synen på homosexualitet.

I intervjun berättar hon också om hur hon som frikyrkligt aktiv landade i Moderaterna, efter en kortare sejour i Kristdemokraterna.

– Jag ville inte vara med ett parti som för mig liknade det frikyrkliga väldigt mycket. I Moderaterna kände jag mig hemma från första dagen. Det är ett stort och brett parti med tydlig akademisk förankring och fokus på ansvar och frihet, säger hon till DN.

Var aktiv i Ja till livet

Elisabeth Svantesson tar i intervjun upp varför hon blev informationssekreterare i Ja till livet, den abortkritiska kristna organisationen. Hennes förklaring är att det var i den miljön hon var verksam. Samt att hon också var mer kategorisk och svartvit i sitt synsätt än vad hon är i dag.

– Sedan var det tillfälligheter. Jag fick frågan och sa ja.

Ändrat sig om abort

När det gäller synen på abort har hon gjort en helomvändning, och DN gör ordleken "Nya Elisabeth Svantesson", precis som Moderaterna svepte om sig till "Nya Moderaterna" en gång i tiden.

– Jag var enormt kategorisk, säger Svantesson om sin tidigare övertygelse.

– Det var ju ett ganska snävt och trångt sammanhang. Man får lära sig att ta in fler perspektiv med åren. Man möter människor, man möter sina vänner, man ser situationer. Det är en process. Och jag ser ju väldigt annorlunda på världen i dag mot vad jag gjorde då. De här tio åren i politiken har så klart påverkat mig mycket.

Bland annat har mötet med andra människor, och deras livssituation, fått henne att ändra åsikter. Och hon har landat i att när det gäller abort så är det upp till kvinnan själv att besluta.

– Så tänkte jag inte för 25 år sedan.

Gick i Pride

En liknande omsvängning har hon gjort i synen på homosexualitet.

Bland annat var hon år 2007 emot en lagstiftning om könsneutrala äktenskap då Moderaterna röstade i frågan på sin riksstämma. Nu har hon ändrat sig, även i detta fall efter mötet med andra människor.

Nyligen gick Elisabeth Svantesson också med i sin första Prideparad, i Örebro.

Bland annat använder hon samma argument som KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde då hon tog steget in i Prideparaden i Stockholm.

– Efter attacken i Orlando kändes det extra viktigt att ta ställning mot hat, hot och våld, säger Elisabeth Svantesson till DN.

Var engagerad i Livets ord

I DN-artikeln berättar hon att hon lämnat Trosrörelsen, efter att ha varit engagerad i Livets ord i Uppsala och Kristet center i Örebro. Numera känner sig hemma i Svenska kyrkan och i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Hon har bland annat sökt sig till denna pingstkyrka för att hon har förtroende för pastor Niklas Piensoho, som även är kaplan för riksdagens kristna grupp.

"Kristna tycker olika"

Om det är något budskap som Elisabeth Svantesson vill förmedla i intervjun, är det att kristna tänker och tycker olika. Vilket blir tydligt i en av de stora politiska frågorna i dag.

Elisabeth Svantesson har gång på gång ställt sig på pressträffar och utan att tveka presenterat Moderaternas nya flyktingpolitik som mer handlar om stängda gränser än öppna hjärtan. Efteråt har flera kristna mejlat henne och undrat hur hon som troende kan göra så.

Själv säger hon att kristna kan tycka helt olika.

– Min gudstro är stark och personlig och det har gjort mig trygg i vem jag är. Men även om man är kristen kan man ju ha olika perspektiv på olika frågor. Skulle vi sitta tio kristna personer runt ett bord skulle vi ha väldigt olika åsikter.