Ellinor Grimmark hånades i tv

"De som är emot abort nu, kan man inte abortera dem, retroaktivt?" Det undrade bloggaren och tv- och radioprofilen Cissi Wallin i TV4 Nyhetsmorgon i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Helgpanelen, bland annat bestående av Cissi Wallin, diskuterade kvinnor rättigheter i lördagens Nyhetsmorgon i TV4. Fokus låg på Ryssland och USA, men även barnmorskan Ellinor Grimmark, som inte kan tänka sig att medverka till abort, nämndes i sammanhanget. På en stor tv-skärm i studion visades dessutom bilder från Grimmarks rättegång i Arbetsdomstolen i Stockholm som avslutades förra veckan.

Det fem minuter långa samtalet i Nyhetsmorgon avslutades med att Cissi Wallin gav sin syn på abortmotståndare.

"De som är emot abort nu, kan man inte abortera dem, retroaktivt?"

Kommentaren möttes av skratt från de andra i studion, däribland programledaren Jesper Börjesson, samt de andra i Helgpanelen.

"Jo, lås in dem", sa journalisten Ann Söderlund.

"Vi pratar om mord nu", sa komikern Farzad Nouri.

"Nej, det sa jag inte", svarade Cissi Wallin.

Efteråt har Cissi Wallin – och TV4 – fått en hel del kritik.

"Och så inbillar vi oss att vi gillar olika i det här landet – så länge vi har rätt åsikter dvs", skriver till exempel Frida Park, debattör och krönikör i Dagen, till Cissi Wallin på Twitter.

"Hört talas om satir och ironi?", svarar Cissi Wallin.

Joel Sjöberg, vd för Sjöbergs förlag, skriver samtidigt på Facebook att han har skickat ett mejl till TV4 där han föreslog att tv-kanalen skulle be om ursäkt för kommentarerna i Helgpanelen.

"De svarar mig att man inte ska tolka orden bokstavligt. I deras svar finns inte ett ord om att det som sades var olyckligt uttryckt. Ingen ursäkt. Ingen förståelse för det stötande i uttalandet. All respekt och heder till den som ber om ursäkt. TV4 väljer dock att inte göra det utan försvarar i stället sitt övertramp."

På Facebook uppmanar Ellinor Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström tittare att anmäla programinslaget till Granskningsnämnden – och minst en person skriver att så har skett.

Se Helgpanelens samtal här.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar