Ellinor Grimmark lämnar Sverige

Pendlandet till Norge är för påfrestande och nu har barnmorskan Ellinor Grimmark, och resten av familjen, bestämt sig för att lämna Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi tänker flytta från Sverige. Jag trivs jättebra på min arbetsplats i Norge. Men jag avskyr att lämna mina barn varje gång jag ska åka dit, säger Ellinor Grimmark i en intervju med Jönköpings-Posten.

Dagen har under lång tid följt barnmorskan Ellinor Grimmark som inte kan tänka sig att medverka till abort. Som en konsekvens av detta arbetar hon numera på ett sjukhus i sydöstra Norge – där det står inskrivet i anställningskontraktet att hon slipper utföra aborter.

I Norge arbetar Ellinor Grimmark fyra nätter i rad, därefter är hon ledig i sex dygn.

Men att pendla nästan 80 mil tur och retur tär på krafterna.

– Det här är inget som jag vill göra. Men jag har inget val. Ska man jobba som barnmorska måste man börja direkt efter utbildningen. Jag är oerhört tacksam till Norge som har gett mig chansen, säger hon till Jönköpings-Posten.

Numera hissar hon norska flaggan på hel stång på gården i småländska Tenhult.

– Här körs ingen svensk flagga mer. Jag trodde på svenskt rättsväsende. Jag trodde på att man brydde sig om mänskliga rättigheter och att man inte kränkte yttrandefriheten, säger hon till JP.

Ellinor Grimmark stämde vid årsskiftet 2013/2014 Region Jönköpings län för diskriminering eftersom hon nekades jobb som barnmorska på regionens sjukhus. Men såväl Diskrimineringsombudsmannen som Jönköpings tingsrätt har senare gett Region Jönköpings län rätt.

Nu ligger bollen hos Arbetsdomstolen som har beviljat prövningstillstånd. Och i höst väntas förhandling ske.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.