Equmeniakyrkan har en stolt evangelisttradition

Och det är något man satsar vidare på. Under årets kyrkokonferens avskiljs fyra nya evangelister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I många samfund är det pastorer och präster som varit de stora profilerna, men i Equmeniakyrkan, med sitt arv från Missionsförbundet, finns det en speciell förkärlek för evangelister. Predikanter som John Hedlund och Berthil Paulsson är närmast legendariska, och i vår tid har evangelister som Liselott J Andersson och Britta Hermansson betytt mycket för att föra ut det kristna budskapet utanför kyrkväggarna.

I helgen avskiljs fyra nya evangelister för tjänst i samfundet: Ida-Maria Brengesjö, Sara Mellergård, Anna Carin Abrahamsson och Rickard Lundgren. Dagen träffar Sara Mellergård och Rickard Lundgren för ett samtal utanför konferenslokalen i Vårgårda.

Rickard tonar ner de förväntningar man kan ha på en evangelist.

– Situationen i landet är så att du inte blir en legend som förkunnare. Det kommer inte fler på mötena för att det är en evangelist där. Vår primära uppgift är att möta församlingar så att de kan komma igång med själavinnande, säger han.

Både han och Sara är tacksamma över evangelisttraditionen i Equmeniakyrkan.

– Utan de äldre evangelisterna hade jag inte suttit här. Man vill förvalta de rötterna. Sedan måste man också hitta sitt eget uttryck, säger hon.

Hur är man evangelist 2017 i Sverige?

– Det är en svår fråga. Men det jag tänker man kan lära av tidigare evangelister är deras tydlighet, att man vågar predika om att det finns ett avgörande. Men att vara evangelist 2017 handlar också mycket om att gå dit människorna är, och att smitta av sig till andra församlingar och kristna att sätta ord på sin tro, säger Sara.

Rickard berättar att han under 2016 har varit på många ekumeniska kampanjer där han fått vara med och be med hundratals svenskar som vill bli kristna.

– Det gör mig väldigt hoppfull inför framtiden.

Känner ni ett brett stöd i Equmeniakyrkan som evangelister?

– Ja. Vi har antagit en ny vision, att starta 50 församlingar. Och i det ligger mycket att nå nya människor, vilket vi evangelister vill. Men det är något vi måste hjälpas åt med alla, säger hon.

Equmeniakyrkan har nu åtta evangelister.