Equmeniakyrkans konferens tar upp Israel och Palestina

Equmeniakyrkan har nu inlett sin konferens i Vårgårda.
Situationen i Israel och Palestina är en fråga som kommer att diskuteras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De som deltar i Equmeniakyrkans kyrkokonferens välkomnades under Kristi himmelsfärdsdag av strålande solsken. Det är första gången som konferensen hålls i Vårgårda och kyrkoledaren Lasse Svensson är glad över det valet.

– Det här är en bygd som är Equmeniakyrkotät. Det finns tio församlingar bara i Vårgårda kommun, och de är vana vid att samlas kring större event, som partiledarutfrågningarna, säger han.

”Älskar bredden”

Traktens Equmeniaförsamlingar brukar förknippas med en stark väckelsetradition. Men det var inte för att uppmärksamma den inriktningen som Vårgårda blev konferensort.

– Vi älskar bredden i Equmeniakyrkan, det är en del av Equmeniakyrkans stora bidrag att vi kan visa att vi inte är en åsiktsgemenskap utan en kyrka. Men jag funderar inte så mycket på de olika fromhetstyperna. Idag kan du också möta många olika fromhetstyper i samma församling, säger han.

650 ombud

Equmeniakyrkans konferens samlar omkring 650 ombud och ännu fler mötesdeltagare. Under konferensen kommer man bland annat att fatta beslut om budget och verksamhetsplan.

En fråga som också kommer att tas upp är situationen i Israel och Palestina och hur Equmeniakyrkan kan arbeta för fred i det området.

– Det är flera tunga frågor som det kan bli samtal om, säger Lasse Svensson.

Equmeniakyrkans verksamhetsgranskande utskott har också lämnat en rapport. Utskottet pekar på att mycket gott görs i kyrkan, men tycker också att samhörigheten inte är tillräcklig. Man menar att det visar på en brist på engagemang att bara tre motioner kommit in till årets kyrkokonferens.

Lasse Svensson är dock inte så bekymrad.

– Jag tror det är svårt att självklart dra några slutsatser kring att det är tre motioner i år. Då måste man titta på det över tid, säger han.

Under kyrkokonferensen använder man en konsensusmetod inför beslut. Han tror att när den sätter sig och människor känner sig trygga med den så kan det också komma fler motioner.

Statsministeromröstning