23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

EU-migranter bjuds på julfest i Malmökyrka

Söndag den fjärde advent bjuder Malmö Pingstförsamling tillsammans med hjälporganisationen Barnhjälpen stadens EU-migranter på julfest i Europaporten.

Julmat, sång, musik och glädje utlovas.

-Vi vill visa att vi bryr oss, säger Bo Wallenberg på Barnmissionen.

Det är inte första gången Malmö Pingstförsamling och Barnmissionen gör gemensam sak.

-En viktig anledning till att vi gärna jobbar med Barnmissionen är också att vi vet att de har samarbetspartners på plats i Rumänien, de arbetar med människor även där, säger Andreas Wessman, pastor och föreståndare för Malmö Pingstförsamling vars kyrka heter Europaporten där alltså julfesten kommer att hållas.

Wallenberg och Wessman menar att EU-migranterna som kommer till Sverige lätt faller igenom de sociala skyddsnäten. Och där kan kyrkorna göra en insats, anser de.

-Det är en stor skillnad mellan att göra humanitära insatser och hjälpa människor från grunden och att visa kärlek vid jul. Men det är också viktigt. Vi vill visa att vi ser dem, vi tycker om dem och att vi bryr oss, säger Bo Wallenberg.

-Att ordna en julfest är inget som hjälper i det långa loppet, men det är jul och att visa människor att det finns andra som bryr sig om dem kan betyda mycket, säger Andreas Wessman

Bo Wallenberg berättar att han personligen varit ute och delat ut inbjudningar till julfesten i olika läger där EU-migranter vistas. Responsen har varit glädje och tacksamhet.

Klockan 19.00 börjar festen i Europaportens café. Åtskilliga volontärer kommer då också att finnas på plats.

För närvarande pågår samtal mellan Malmö stad och Malmö Pingstförsamling om att erbjuda EU-migranter tillfälligt boende. Blir planerna verklighet kommer även Barnmissionen att vara en samarbetspartner.

-Då kommer vi att behöva många volontärer, säger Andreas Wessman.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar