Europas kristna hbtq-organisationer samlas i Göteborg

130 personer, från omkring 20 europeiska länder, samlades under gårdagen i Göteborg till en årlig kristen hbtq-konferens.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Under sex dagar samlas vi för att samtala om vad det innebär att vara kristen och hbtq-person i våra olika sammanhang. Vår vardag ser väldigt olika ut, beroende av vilket land som är vårt, vilken kyrka vi tillhör eller vilken identitet/sexualitet vi har, säger Erik Andersson, förbundsordförande för Riksförbundet EKHO i ett pressmeddelande från studieförbundet Sensus.

Under konferensen, som pågår till på söndag, kommer det att hållas workshops, seminarier, föreläsningar, gemenskapsevenemang över en rad olika ämnen som ekumenik, ungas roll, kampen för inkludering, sexualitet, identitet, regnbågsfamiljer, relationen till kyrkor och samfund och mycket mer.

– De första dagarna sker förkonferens i mindre grupper för att kunna samtala om det som är speciellt för just mig utifrån religiös tillhörighet, sexualitet, identitet eller könsidentitet och sedan samlas vi alla för att dela erfarenheter, likheter och olikheter med varandra. Under konferensen kommer olika inspel att ges från vår svenska kontext, säger Erik Andersson.

Officiell invigning av konferensen sker i morgon, torsdag. Då kommer bland annat biskop Per Eckerdal från Göteborgs stift och Cissi Glittvik, studentpastor i Betlehemskyrkans missionsförsamling i Göteborg, att tala.

Det här är tredje gången European Forum hålls i Sverige. 1993 stod Höör i Skåne som värd och 2004 var det Stockholms tur att arrangera konferensen.

Böneutrop
Kyrka och politik