Eva Brunne: Tillfälliga gränskontroller blir mer och mer permanenta

Biskop Eva Brunne är besviken över regeringens beslut att förlänga gränskontrollerna.– Det som skulle vara tillfälligt börjar mer och mer bli permanent, säger hon till Dagen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hon reagerade starkt över beslutet på fredagsförmiddagen att förlänga gränskontrollerna i ytterligare tre månader.

– Människors behov av skydd upphör inte för att vi sluter oss med gränser. Människor kommer att fortsätta fly, att fara illa på Medlehavet och barn kommer inte att kunna återförenas med sina föräldrar, fortsätter Eva Brunne.

Hon var en av 15 kyrkoledare som undertecknade en protest mot de hårdare flyktingreglerna innan jul 2015. Men Eva Brunne är inte mindre oroad i dag.

– Vi ser mer och mer hur länder sluter sig. Amerikanska valet är ett exempel. Jag är mycket oroad för den utveckling som fortsätter, och där beslutet i dag är en del i det.

– Gränskontrollerna infördes med argumentet att det rådde hot mot allmän ordning och säkerhet. Jag kan inte se att det är så längre – om det ens var det då, säger Eva Brunne.

Vilken uppmaning vill du ge till politikerna?

– Se till att vi öppnar våra gränser så fort det är möjligt för människor som har ett skyddsbehov. Vi har visat att vi klarar det, och vi kommer att klara det vidare. Det är vår skyldighet som människor och kristna att göra detta.

Eva Brunne tycker att församlingar och kyrkor har gjort ett fantastiskt arbete med att ta emot alla flyktingar som kom emot förra året.

– Och vi har mer kapacitet än så, säger hon.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar