Evangeliska ledare tar avstånd från Trump

Efter Donald Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor blåser det upp till storm i amerikansk inrikespolitik. Ledande partikamrater tar avstånd och närmare hundra evangelikala ledare sluter sig nu till protesterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Avslöjandet gjordes av Washinton Post och innehåller en video där Donald Trump skryter över att han kan antasta kvinnor när han vill, eftersom han är så känd. Det är visserligen inte första gången han uttalar sig nedsättande om kvinnors utseende, men den här gången är uttalandena betydligt grövre.

Fyra ledande republikaner uppmanar Trump att hoppa av försöken att bli USA:s nästa president. Även inom kristna led mullras det. I ett upprop, som hittills skrivits under av över 11 000 människor, gör ledare från en mängd evangeliska kyrkosamfund gemensam sak.

De publicerar sitt upprop på webbsajten change.org.

– Vi menar att Donald Trumps kampanj har gett röst åt en rörelse som legitimerar rasism i en vit kultur, både uttalat och outtalat. Han använder rädsla för att demonisera och degradera invandrare och människor från annan etnisk och religiös bakgrund, skriver ledarna och fortsätter:

– Rasismen angriper själva hjärtat i evangeliet. Vi tror att radikal rättvisa och försoning är kärnan i Jesu budskap.

De kritiserar även Trump för att han inte tar avstånd från extremistisk retorik som hävdar att vita människor är överlägsna andra.

– Donald Trump har gett bränsle åt den vita amerikanska nationalismen som lyfter fram främlingsfientlighet och religiös intolerans på bekostnad av evangeliska värderingar, demokrati och viktiga internationella relationer, skriver de vidare.

Bland undertecknarna finns biskopar, pastorer och författare från afroamerikanska, asiatiska, spansktalande och evangeliska kyrkor för ursprungsbefolkningen som förr brukade kallas indianer.

De understryker dock att detta upprop inte automatiskt ska ses som ett stöd för Trumps motståndare, Hillary Clinton.

– Det handlar om att vi helt enkelt inte tolererar den trångsynthet som Donald Trump ger bränsle åt, oavsett hur vi sedan väljer att rösta.

– Vi ser det här valet som ett sätt för kyrkan att lära sig att omvända sig från synden som delar upp människor i olika raser, skriver de.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Amerikansk affärsman och Republikanernas kandidat i presidentvalet i november.

Leder fastighetsbolaget The Trump Organization, och har rankats som en av världens rikaste personer.

Har varit i ständigt blåsväder under sin kampanj efter återkommande kontroversiella uttalanden om kvinnor och etniska minoriteter.

Är emot abort och vapenkontroll, vill minska invandringen och vill att USA sluter hårdare handelsavtal med omvärlden för att skydda inhemsk industri.

Född 1946 i New York. Gift med Melania Trump, 46.

Källa: NE, TT