Evangelist predikade mot homosexualitet – greps av polis

Den amerikanske evangelisten Tony Miano blev omhändertagen av polis när han predikade mot homosexualitet i London.Nu oroas organisationen Christian Legal Centre för att yttrandefriheten är hotad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i början av juli som den amerikanske evangelisten Tony Miano höll en predikan på en gata i stadsdelen Wimbledon. Han angrep det som han såg som sexuella synder, bland annat otrohet och homosexualitet. En kvinna tog illa upp av hans uttalande om homosexualitet som synd, och anmälde honom till polisen. Tony Miano omhändertogs med stöd av den brittiska ordningslagen, som bland annat förbjuder kränkande uttalande på offentlig plats. 

Tal om diskriminering

Tony Miano släpptes efter sju timmar, och kommer inte att åtalas. Detta lugnar dock inte juristerna på Christian Legal Centre (CLC). Organisationen har engagerat sig i flera uppmärksammade fall i Storbritannien där man menar att kristna blivit diskriminerade och har nu tagit sig an Tony Miano.

– Vi stödjer Tony Miano eftersom vi skyddar yttrandefriheten. Polisen bröt mot lagen när de arresterade honom. Detta är inte den första gången som det händer gatupredikanter i Storbritannien. Om dessa felaktiga ingripanden inte utmanas så kan människor bli rädda för att använda sin yttrandefrihet och kristna kan bli oroliga för att uttala bibliska sanningar offentligt, säger Peter Norris, kommunikationsansvarig vid CLC till Dagen.

Nu kräver CLC att den högste polischefen i London, Bernard Hogan-Howe, ger riktlinjer till sina underordnade om att kristna har rätt att citera Bibeln.

Missförstånd av polisen

– Det har tyvärr förekommit vid flera tillfällen att polisen har missförstått lagen och använt den felaktigt, vilket resulterat i att kristna blivit felaktigt behandlade, anklagade, arresterade och bötfällda, säger Peter Norris.

Men finns det ingen gräns för vad en kristen predikant ska vara tillåten att säga på en offentlig plats?

– Det klart att det ska finnas gränser. Om någon uttalar sig medvetet stötande eller uppmanar till våld så finns lagen där för att åtala människor som ägnar sig åt det. Men problemet är bristen på förståelse för det kristna budskapet: människor måste höra om synd för att kunna förstå Jesu offer för dem. Att tala om synd är därför något kärleksfullt.