23 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Paraskidåkare med tron som drivkraft

Aaron Lindström är en ung människa som redan nått stora framgångar i slalom, storslalom och super-G. Men det är varken pallplatser eller ära och berömmelse som är den främsta sporren.

– Genom att åka skidor kan jag visa att inget är omöjligt. Det händer att människor hör av sig och tycker att jag gör något inspirerande och häftigt. Det är riktigt roligt, som ett kvitto på att man gör något bra.

Den första stora tävlingen gick av stapeln 2018. Då debuterade Aaron på Paralympics i sydkoreanska Pyeongchang. Som yngst i den svenska truppen knep han där en sjundeplats i slalom. Året därpå utsågs han till Årets stjärnskott av Radiosporten.

Var hittar du ditt driv?

– En stor del av drivet hämtar jag i mina målsättningar. Att ha höga mål och pressa mig själv är en väldigt stor faktor i mitt liv. Ibland på tävlingar kan pressen bli för stor, därför försöker jag vara tydlig med vad jag håller på med och varför jag tror på det.

– Men även min tro på Jesus är en stor drivkraft som verkligen fungerar som en bakgrund till det jag håller på med.

Aaron Lindström föddes med en och en halv arm.

När jag frågar om han någonsin anklagat eller varit arg på Gud för sin funktionsnedsättning svarar han full av eftertänksamhet:

– Det skulle jag inte säga, jag har nog aldrig gjort det. Jag ser det som en styrka i stället för en svaghet. Det är min styrka i skidåkningen och också här hämtar jag kraft ur Bibeln där vi lär oss att där man är svag är man stark. Jesus kommer och liksom vänder det svåra i 180 grader.

På engelska citerar Aaron bibel­ordet Filipperbrevet 4:13 som på svenska lyder "Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft". De orden är en viktig ledstjärna i Aarons liv.

– Jag tänker på de orden nästan hela tiden. Det är en stor grej. Att inspirera andra att göra det omöjliga. Jag klarar inte det på egen hand, utan det är en gåva från Gud som jag fått och vill ge vidare av.

– Varje dag behöver man påminna sig själv om varför man gör det man gör. Jag tror att det separerar dem som lyckas från dem som inte lyckas, att man har ett tydligt svar på frågan varför man gör något.

Skidor har Aaron åkt nästan hela sitt liv, men han började satsa på sporten på professionell nivå strax innan gymnasiet. Drömmen om att studera vid skidgymnasiet i Åre krävde hård träning.

Sedan dess har framgångarna haglat över honom. Men slutet av årets säsong kapades av coronapandemin och några viktiga tävlingar blev inställda. Aaron fortsätter ändå att sikta högt och se framåt.

– OS i Peking 2022 är nästa stora mål.

Till hösten börjar han studera vid Åre Skiduniversitet. Där kan han kombinera skidåkningen med studier i ekonomi och företagande.

– Som skidåkare är jag mycket av en produkt och ett varumärke, så att studera ekonomi är både en b-plan och en stor del av att det jag håller på med nu. Men jag försöker påminna mig om att jag inte bara är min skidåkning. Det är lätt att bli sin idrott, men om man blir skadad tappar man då hela sin identitet. Därför är det viktigt med min tro och de värderingar jag står bakom. Det är något att falla tillbaka på.

Firar sin 20-årsdag gör Aaron i liten skala med familj och släkt på sommarstugan i Linköping.

---

Aaron Lindström

 • Aktuell: Fyller 20 år den 20 juli.

  Gör: Tävlar i paraskidåkning. Tog studenten i våras och börjar studera på Åre Skiduniversitet i höst.

  Född: Skövde, men bor i Åre.

  Intressen: Spela golf och ishockey, musik och film.

  Favoritställe på jorden: Alperna, där tränar Aaron mycket under försäsongen när det ännu inte finns snö i Sverige.

  Inspireras av: Skidåkaren Mikaela Shiffrin.

---

Fler artiklar