Familj

100-åringen som tog Abba till kyrkarenan

Han är sågverksarbetaren som blev ledare för Frälsningsarmén i Sverige – och som tog Abba till riksungdomstinget. Nu fyller Sven Nilsson 100 år. – Jag räknar mig fotfarande som proletär, säger han.

Abba-låten "Hej, gamle man!" syftar på en Frälsningssoldat som sålde Stridsropet på torget i Västervik. Detta snappade Sven Nilsson upp. Han bad Björn, Benny, Agneta och Frida att komma till Frälsningsarméns riksungdomsting i konserthuset i Göteborg, 1971, för att framföra låten. Och det gjorde de inför ett fullpackat konserthus med 1 200 personer närvarande.

– Det blev en stor succé och hjälpte dem nog på traven framåt, säger Sven Nilsson om det Abba som då var under bildande .

För några år sedan summerades Abbas världskarriär i en filmdokumentär, där besöket hos Frälsningsarmén var ett av tre bärande inslag ihop med Abba-händelser i Australien och Paris. Sven Nilsson fick återvända till konserthuset i Göteborg för att berätta om händelsen.

”Hej, gamle man!” skulle i dag kunna platsa som tilltal på Sven Nilsson själv. I morgon, lördag, fyller han 100 år. Han bor och klarar sig själv i en lägenhet i Vasastan i Stockholm, men får lite städhjälp. När Dagen är på besök berättar han om sitt liv, men är också engagerad i dagsaktuella frågor.

Han kommer precis från Småland där han har talat vid före detta Frälsningsofficerares förbund. I augusti bär det av till Rättvik med samlingar inför 60-talet deltagare. Men dessförinnan ska han fira de 100 åren nu i helgen med familjen och Frälsningsarmévänner. Längre fram ordnar uppväxtorten Vansbro i Dalarna ett särskilt firande för honom.

– Jag har en tro som har burit genom hela livet och har haft en god kontakt med människor runt omkring mig. Därför talar jag om hundra år av tacksamhet, säger Sven Nilsson, som precis har slutfört en biografi med den undertiteln.

Hans pappa var sågverksarbetare och aktiv i arbetarrörelsen, Frälsningsarmén och fredsrörelsen. Där hemma var det fattigt ibland, men pappa läste samtidigt fyra olika tidningar, berättar Sven Nilsson, som själv startade på samma arbetarbana.

Inom Frälsningsarmén har han jobbat som officer i olika kårer över hela Sverige, samt som chefssekreterare i Norge, Färöarna och Island. Detta innan han blev ledare för Frälsningsarmén i Danmark, och så högste ledare för samfundet i Sverige 1981-86.

Sven Nilsson har i sitt uppdrag mött både Nelson Mandela, Margaret Thatcher, svenske kungen och partiledarna. Han har hört Thorbjörn Fälldin och Ola Ullsten berättade om sina minnen av Frälsningsarmén.

Men framför allt lyfter Sven Nilsson fram mötena med vanliga människor. Han ser sig själv som en enkel sådan – och menar att varje liv är värt att berätta. Helt enkelt har det dock inte alltid varit.

–  Som ledare är man både fana och spottkopp, säger han.

Han minns särskilt när han blev beordrad att flytta norrut i landet – och yngsta barnet på 16 år inte kunde följa med.

– Vi fick flytta i från barnen. Det var jobbigt.

Sven Nilsson går fortfarande på gudstjänst i Vasakåren i Stockholm, och är ansvarig för kulturella samtal där. Han lyfter folkrörelsernas betydelse, och passar inför 100-årsdagen på att utmana kyrkorna att höja rösten i samhällsdebatten.

– Samfunden borde allt hävda sig mer och inte vara så tysta. Här finns en väldig kraft som skulle kunna släppas loss i samhället.

---

Sven Nilsson

  • Aktuell: Fyller 100 år den 27 juli.

    Yrke: Före detta kommendör och Sverigeledare för Frälsningsarmén.

    Familj: Två döttrar (som är pensionärer), tre barnbarn och tre barnbarnsbarn. Hustrun Lisbeth avled 2007 efter 61 års äktenskap.

    Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

    Intressen: Teologi, musik, läsning, lyssnar gärna på olika föredrag.

    Församlng: Vasakåren i Stockholm.

    Favoritbibelord: "Sänd ditt bröd över vattnet, en dag får du det åter" (Pred 11:1).

---

Fler artiklar för dig