100-åringens råd till dig som vill bli gammal

Han hämtade in sin egen ved fram till 90-årsdagen, och åker fortfarande regelbundet till kyrkan. Nu fyller Erik Landin 100 och han har ett råd att ge den som vill bli riktigt gammal: håll dig i arbete!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Inför Erik Landins 90-årsdag blev det en artikel i Dagen. Där berättade han om att han avverkade i sin egen skog i stort sett fram tills han fyllde 90.

Erik Landins liv har varit fyllt av arbete – men det är också det som gör att man håller sig frisk, menar han. Han är uppväxt i Gnarp i Hälsingland, och kom till Jäderfors en dryg halvmil från Sandviken för att arbeta vid järnverket 1946. Sedan dess har han varit bygden trogen.

I Jäderfors träffade han sin stora kärlek Naemi, och de gifte sig 1949. Under åren som följde föddes tre döttrar. Erik jobbade som valsare på järnverket, och så småningom också som bonde, när paret tog över Naemis föräldragård 1953.

– Man har varit upptagen i arbete jämt. När det var semester från Sandvik, då var det skördetid. Det var inga fritidsproblem, säger Erik, som Dagen når per telefon någon vecka före hundraårsdagen.

Erik bor kvar på gården i Jäderfors. Han berättar att han är ute och går varje dag, trots att han numera måste ta det lite försiktigt på grund av problem med benen.

– Jag är ensam på gården nu, för min fru gick bort för fyra år sedan. Men jag har tre döttrar som kommer och hälsar på, de lagar mat och fryser in åt mig så jag har hela veckan. Och så har jag hemtjänst, berättar Erik.

Några fritidsproblem har han fortfarande inte: han har alltid läst mycket, och gör så än i dag.

– Jag har varit en bokslukare, och det är jag än. Den senaste boken jag läste var en bok av Åsne Seierstad. Jag läste hennes förra också, om Afghanistan. Den var väldigt spännande.

Böckerna hittar han ofta i Pingstkyrkans Second hand-butik. Sitt andliga hem har Erik i Pingstkyrkan, och dit åker han regelbundet på gudstjänster med hjälp av färdtjänsten.

– Jag var femton år när avgörandet kom. Tron har varit en trygghet för mig, en grundpelare även i motgång. För motgångar har ju också kommit, det har inte bara varit solsken, säger Erik.

Musiken har också varit en följeslagare i livet. Och gissningsvis även humorn, tänker jag när han berättar om sina olika försök att lära sig spela.

–  Jag var ju väldigt intresserad av musik, men ingen kunde undervisa mig. Mor hade en gammal gitarr och jag lärde mig spela med hjälp av ett gammalt häfte med noter. Gitarren har varit med genom livet. Sedan lånade jag hem en fiol, men det lät ju förskräckligt! Då sa mor, att antingen flyttar du ut eller så slutar du spela...så jag lämnade tillbaka fiolen.

I församlingen har han varit sångledare och deltagit i strängmusiken. Efter pensionen väcktes en reslust hos Erik och Naemi, och det blev en rad utlandsresor. Särskilt minns Erik resan till USA:s svenskbygder och resorna till Sydafrika, Israel och Bulgarien. Numera blir det inga långresor, men han åker varannan vecka på träffar i en stiftelse som Sandvik har skapat för äldre tidigare medarbetare.

Och snart stundar hundraårskalas. Det ska firas med öppet hus hemma på gården med hjälp av de tre döttrarna. Sedan blir det också kalas i Pingstkyrkan med barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn.

Firar med Öppet hus

Namn: Lars Erik Landin

Aktuell: Fyller 100 den 1 december

Bor: Jäderfors

Familj: Änkling sedan frun Naemi dog, döttrarna Anna-Lena, Eva-Britt och Karin, tio barnbarn, barnbarnsbarn.

Firar: Öppet hus hemma på gården, senare även tillställning i Pingstkyrkan med familjen.