100-årsjubilerande församling i Borlänge ser ljust på framtiden

Pingstförsamlingen i Borlänge hade 100-årsfirande i helgen och kyrkan fylldes av gamla och nya medlemmar och evangelister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Lördagens jubileumsfest koncentrerades på dåtid. Under den fem timmar långa festen samlades närmare 200 personer. Det hölls tal, det visades gamla bilder och lästes från gamla protokoll. Den gamla strängmusiken återuppstod med musik från 1960-, 70- och 80-talen.

– Vi hade en utställning också, bland annat med tidningsartiklar från Dagens ortsnummer, berättar Annika Westerlund, äldste i församlingen.

På söndagens festgudstjänst var temat framtid där Patrik Larsson från Avesta predikade.

Tidigare i vår har två av församlingens tidigare pastorer, Thomas Höglund och Jan Olander, predikat och berättat minnen. I höst blir det Owe Carlssons tur.

I dag är församlingen ganska ung, med en stor barn- och ungdomsverksamhet. Medlemsantalet ligger på 292. Församlingen har ingen föreståndare just nu, men väl en pastor med ansvar för ungdomsverksamheten, Andréas Skogholm, och en pastor med ansvar för barnverksamheten, Gunilla Sehlin. Hon jobbar 30 procent i Borlänges skolor med Bibeläventyret.

Hur skulle du vilja beskriva för­samlingen?

– Det jag har hört folk utifrån säga är att det är en varm, öppen och mottagande församling, säger Annika Westerlund,

Hur ser framtiden ut ?

– Med tanke på den stora tjänarviljan i vår församling är jag övertygad om att vi går en ljus framtid till mötes.

Hur ser församlingen ut om 100 år?

– Då har församlingen fördubblats och vi har ett stort socialt engagemang, något vi redan har pratat mycket om.

Vad har församlingen för plats i Borlänge?

– Vi är respekterade och har en tydlig plats här på orten. För några år sedan under fotbollsturneringen Dalecarlia cup fick vi som församling en egen plan och dessutom var den namngiven efter församlingen. Där fick vi ha aktiviteter med klättervägg, studsborgar och annat. Nu när kommunen ska anordna familjedagar tar de kontakt med oss för att se om vi vill vara med på ett hörn. Så vi har en naturlig plats här i Borlänge och vi finns verkligen ute bland borlängeborna.

Vad önskar du i födelsedagspresent åt församlingen?

– Att det är så mycket Jesus i oss så att de människor vi möter ska se och känna att vi har något som de saknar. Något som gör att de blir nyfikna och börjar längta efter det vi har fått. När det blir så, då får vi verkligen väckelse.

Böneutrop
Kyrka och politik