”1st Garden Gospel har blivit som extra familj”

Anna Birgersson, ledare för tioårsjubilerande kören 1st Garden Gospel, berättar att gospel för henne är ett naturligt sätt att evangelisera.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur firade ni?

– I lördags träffades vi redan på morgonen för att sjunga tillsammans hela dagen. Vi åt en jubileumsmiddag med chans att prata om vad kören betyder för oss. För många är kören som en extra familj och för en del är det enda kopplingen till kyrkan, men viktig sådan.

– Så avslutade vi dagen med att göra konsert där både nya och gamla körmedlemmar medverkade. Mikaela Häger var gästsolist. Hon var tidigare med i vår kör, nu leder hon Vasa Gospel och är ordförande i föreningen Svenska Gospelverkstaden (förre detta Stockholm Gospel),

– Tidigare medlemmar var också inbjudna så vi var fler än vanligt. Någon har räknat ut att under de tio åren har ungefär 90 personer funnits med.

Varifrån kommer namnet på kören?

– Dels är det bra att ha siffran 1 först i namnet när någon söker oss på webben. Men det handlar också om att Hässelby villastad är ett trädgårdsområde. Och så ville vi anknyta till den första trädgården, paradiset.

Berätta mer om 1st Garden Gospel!

– Vi är en gospelkör med ett 30-tal medlemmar som övar varannan söndag kväll. Vi sjunger både på gudstjänster och konserter i vår kyrka, Hässelby missionskyrka, och gästar ibland andra kyrkor. Vi är ett 30-tal personer mellan 20 och 60 år, cirka.

Varför är gospel så bra?

– Det är väldigt individuellt, men gospel är för mig ett naturligt sätt att evangelisera. Gospeln är så bred musikaliskt, allt från negro spirituals via traditionell gospel till ”rythm and blues”-inspirerad.

Vill ni bli fler?

– Ja, vi är en öppen kör utan sångprov. Man behöver inga förkunskaper, man kan bara komma och sjunga. Men under de senaste år åren har vi utvecklats musikaliskt så man bör fixa den nivå kören befinner sig på just nu.

Hasse Boström

Fakta: 1st Garden Gospel

Hässelby missionskyrka är en del av Equmeniakyrkan.

Fasta musiker i 1st Garden Gospel är Clas Camnerin, piano, Mattias Carlsen, bas, och Andreas Hellgren, trummor.