07 maj 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Eva Joelsson: Det fanns inte på kartan att bli pastor

Allt började med att Eva Joelsson, då informationssekreterare på Svenska baptistsamfundet, svarade på frågor från allmänheten. – Många åttondeklassare ringde vilket fick mig att känna ett behov av mer kunskap i teologi och kyrkohistoria, berättar hon.

Det nya intresset ledde till att hon sökte tjänstledigt ett år. Men någon återkomst till baptistsamfundets huvudkontor blev det aldrig.

– Studierna väckte en otrolig lust att fortsätta läsa teologi.

Eva Joelsson berättar också att det fanns en längtan efter att komma närmare det dagliga församlingslivet.

– Under mina sju år som informationssekreterare besökte jag regelbundet församlingar, bland annat för att göra reportage. Men det handlade alltid om tillfälliga besök. Att jobba i en församling har flera fördelar. Jag uppskattar verkligen att se människor komma i funktion, att se människor utvecklas i sina gåvor och att nya människor får upptäcka församlingen.

2006 fick Eva Joelsson, som ursprungligen kommer från Gulleråsen utanför Rättvik, sin första pastorstjänst. Detta var i två församlingar utanför Oskarhamn och där blev hon och maken Gustav kvar i sju år. Därefter väntade pastorstjänst i Östergötland. 2015 var de tillbaka i Småland, men nu i de mer västra delarna av landskapet.

– Vi hade letat efter en sommarstuga, gärna vid ett vatten, i Mellansverige. Och när vi till slut hittade huset som vi nu bor i slog vi till.

Och det var verkligen en sommarstuga de fick.

– Huset är från 1865 och när vi köpte det fanns det varken trekammarbrunn eller el. Vi började ganska snabbt att renovera och när jag året efter fick en tjänst som familjepastor i Tabergs missionsförsamling och vi insåg att vi kunde bo i huset permanent tog renoveringen fart på allvar.

I dag har de höns och katt samt naturen runt knuten.

– Vi tar på oss gummistövlarna och går direkt ut i skogen. Jag älskar också att vara ute och arbeta i vår trädgård.

Hur känns det att fylla 50?

– Jätteskönt. Jag ser fram emot att bli äldre. Jag tänker att livet, i takt med erfarenheter och bättre självkännedom, blir lättare. Bland annat när det gäller att bedöma vad som är möjligt och vad som inte är möjligt. Om med erfarenheten från församlingsarbetet tänker jag att även det blir enklare.

Ett stort intresse som både Eva och Gustaf delar är att resa. Sedan de träffades på den kristna nätdejtingsajten Sjunde himlen i början av 2000-talet har de hunnit besöka många platser.

Tidigare under vårt samtal har Eva berättat att hennes liv, innan hon blev pastor, bestod av två ben. Det ena var informationsarbete, det andra missionsarbete. När jag nu frågar om hennes bästa resminne återkommer hon till missionsarbetet.

– Jag bodde i en bergsby i nordvästra Thailand under 1,5 års tid på 1990-talet. 2010 återvände jag dit med Gustaf och det var väldigt roligt att få visa honom platsen.

Enligt Eva blev återbesöket en positiv upplevelse på flera sätt.

– Jag träffade en del av de elever som jag hade haft och vissa av dem var till och med själva lärare. Dessutom fick jag se att satsningen som vi gjorde för att få flickor att gå klart skolan hade fungerat. Det var också roligt att se att den generella standarden hade förbättrats.

---

Eva Joelsson

 • Aktuell: Fyller 50 år i övermorgon, den 21 november.

  Bor: Röksberg, söder om Bottnaryd.

  Familj: Maken Gustaf.

  Gör: Familjepastor i Tabergs missionskyrka.

  Firar: "Inget särskilt på födelsedagen. Men Gustaf fyller 50 om ett halvår och då planerar vi ett 100-årskalas."

  Önskar sig: "Vi har önskat oss bidrag till en hammock och gåva till missionsarbete i andra länder."

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Familj