Familj

Hans Jansson: Fick jag göra om mitt liv skulle jag bli pastor igen

Hans Jansson, pastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna, ska fylla 65. Men han håller inte på att trappa ner. O, nej. – Det känns inte alls som att jag är på väg att landa, snarare tvärtom, säger han.

Han har ett ansenligt antal pastorsjobb i bagaget: Korskyrkan i Borås, Filadelfia i Örebro, Filadelfia i Linköping (nu: Ryttargårdskyrkan), Elsborgskyrkan i Falun (nu: Lugnetkyrkan) och slutligen den kyrka som fortfarande utgör hans huvudsakliga hemvist: Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Efter 15 år som föreståndare för Kungsporten lämnade han i höstas över stafettpinnen. Men det var inte för att förbereda pensioneringen. Utan snarare för att få utrymme till mer av annat.

Redan nu står det klart att planen inte har slagit fel.

– Aldrig tidigare har så många dörrar öppnats för mig och så många möjligheter dykt upp som nu, säger Hans Jansson.

– Jag har alltid rest mycket, och förkunnat, men reser betydligt mer nu. Jag har gått in i flera mentorsrelationer med olika typer av ledare och jag hoppas att få skriva fler böcker.

Sportnörd som han är säger han att han är inne i livets andra halvlek. För några år sedan skrev han boken ”Inför livets andra halvlek – att göra det bästa av resten av ditt liv”.

– Min tes är att livet kan delas in i två halvlekar och att många lägger av för tidigt. Den första halvleken är väldigt viktig, för den skapar förutsättningar för andra halvlek. Men den andra halvleken är viktigast, för den avgör hur matchen ska sluta.

Hans andra bok heter ”Mästarlikt ledarskap: lärdomar från Jesu mästerliga ledarskap”.

– Min tes där är att ingen annan har utövat ett så ultimat ledarskap som Jesus.

Nu går Hans Jansson och bär på en ny bok, men vill absolut inte avslöja vad den kommer att handla om.

Däremot berättar han att han tycker att människor mitt i livet nästan aldrig adresseras i kyrkan och att det inte är bra. Och att han vill inspirera människor som uppnått en viss ålder med mottot som han själv försöker leva efter:

– Jag glömmer det som ligger bakom, sträcker mig mot det som ligger framför och jagar mot målet.

– Jag är övertygad om att det bästa, det som Gud kommer att vara mest stolt över, det kan fortfarande ligga framför oss.

Tillsammans med sin fru Karin vill han också stötta pastorspar.

– Det finns ett extremt behov av det och vi upplever att vi har fått kallelse att göra det. Vi vet ännu inte hur men vi funderar och ber över det.

Församlingen i Falun, där Hans var föreståndare i tio år, och Kungsportskyrkan har båda vuxit så det knakat under hans föreståndarskap. För många församlingar är det en dröm att växa så mycket. Men det är inte alla förunnat att lyckas.

– Jag tror personligen att en avgörande faktor är att man vill växa. För det är inte lätt, det kostar på, som all förändring. Det har sitt pris som man måste vilja betala. Och man måste lägga ett tydligt fokus på att nå nya människor. Hitta verksamheter och skapa former så att man når ut till människor utanför kyrkan.

För en utomstående blir det extra tydligt varför just de församlingar som Hans Jansson lett har både vuxit och frodats.

– Jag har älskat att vara pastor! Jag älskar församlingen! säger han med glöd och odämpbar entusiasm.

– Jag har stortrivts. Det har varit fantastiskt. Fick jag göra om mitt liv skulle jag bli pastor igen. Det finns en enorm potential i en församling. Om vi kan få alla på banan och röra oss i samma riktning så kan vi nästan åstadkomma vad som helst, med Guds hjälp.

---

Hans Jansson

 • Aktuell: Fyller 65 år den 22 januari.

  Bor: I Huskvarna.

  Gör: Pastor i Evangeliska frikyrkan, förkunnare, författare.

  Familj: Hustru Karin sedan 30 år och tre vuxna barn.

  Rest mycket: Bland annat i ungdomssammanhang i Danmark. I dag är många av ungdomarna jag träffade då pastorer.

  Fritidsintressen: Läser en del, spelar tennis och är en riktig sportnörd!

  Favoritbibelord: Matt 6:3, Rom 8:28.

  Dröm: Att få se ett större genombrott för Guds rike i Sverige.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig