24 september 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Lisa Abramowicz kan prata om Israel i all oändlighet

I femton års tid var Lisa Abramowicz generalsekrete­rare för Svensk Israel- Information, där hon läxade upp journalister som hon ansåg var för ensidiga i sin rapportering kring Israel och Palestina. – Men det har blivit bättre, säger hon.

###

När Dagen ringer upp är Lisa Abramowicz upptagen.

– Jag sitter i styrelsen för Judiska församlingen i Stockholm och förbereder ett möte som vi ska ha i morgon, förklarar hon.

På lördag fyller hon 70 år, formellt är hon pensionär, men absolut inte sysslolös. Förutom församlingen har hon också förtroendeuppdrag för Liberalerna hemma i Danderyd, plus lite annat.

Du är känd för ditt brinnande engagemang för Israel, var kommer detta engagemang ifrån?

– Det är ganska självklart för de flesta med judisk bakgrund, själv tyckte jag mycket av kritiken mot Israel var ensidig, inte minst i medierna.

År 2001 lämnade hon därför jobbet på utbildningsdepartementet efter att hon blev erbjudanden jobbet som generalsekreterare på Svensk Israel-Information (som numera heter Vänskapsförbundet Sverige Israel). I femton år var hon ute och stångades i debatten där hon lyfte fram att rapporteringen kring Israel ofta var mycket skev, där allt Israel gjorde lades under en kritisk lupp medan palestinierna kunde komma undan med ganska mycket.

– Jag blev ordentligt utskälld flera gånger, inte minst från vänsterhåll och Palestinagrupperna. De menade att jag stödjer Israel i vått och torrt. Men jag håller inte med, säger Lisa.

Vad hon önskade var en mer balanserad rapportering där allt inte bara handlar om att kritisera en part. Lisa tycker att medierapporteringen fortfarande lider av denna ensidighet.

– Men det har blivit bättre.

Även om hon i dag inte är generalsekreterare sitter ränderna fortfarande i, när ämnet Israel kommer på tal är det som att Lisa kan prata om Israel i all oändlighet. Bland annat upprörs hon över detaljerna i en radiodokumentär som sändes nyligen om sionismens grundare Theodore Herzl. Där hävdades att alla palestinier som lämnade Israel under kriget 1948 fördrevs. Ett faktafel som Lisa tänker protestera mot.

– Jag skriver till granskningsnämnden.

Lisa är född och uppvuxen i Sverige och beskriver sig som svensk, judisk och vallonsk. Hon har själv valt att bejaka sin judiska identitet, även om det kostat på.

– Jag går inte ut med min davidsstjärna på mig, annat än i judiska sammanhang, berättar hon.

Hon har själv fått smaka på antisemitism, som generalsekreterare för Svensk Israel-Information många gånger via direkta hot.

– Situationen för judar i Sverige har försämrats mycket. Det förekommer många otrevligheter, framför allt från islamister och extremister på höger- och vänsterkanten.

När Lisa Abramowicz berättar om sin tillvaro just nu handlar mycket om den pågående coronakrisen, där hon följer nyhetsrapporteringen minutiöst.

– Jag har fyra barnbarn som jag inte får träffa säger hon smått frustrerad.

Dessutom sätter pandemin käppar i hjulet för hennes 70-årsdag, som hon hade planerat att fira tillsammans med familjen.

– Men vi får flytta det på framtiden. Det är tråkigt, men jag är glad att ha min käre make, så jag är inte ensam.

Läs mer Calle Schulman: Israel betyder otroligt mycket för mig

---

Lisa Abramowicz

  • Aktuell: Fyller 70 år på lördag.

    Familj: Man, tre barn och fyra barnbarn.

    Bor: I Djursholm i Danderyds kommun.

    Känd för: Var generalsekreterare för Svensk Israel-Information mellan åren 2001 till 2016, numera Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

    Kuriosa: Hon heter egentligen Elisabet, men har kallats Lisa nästan hela sitt liv.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Familj

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar