Adventistsamfundet i Sverige hoppas nå människor utanför kyrkan

Från och med i år är Adventistsamfundet i Sverige en aktiv del i det internationella nätverket Hope Channel. Och man hoppas nå ut utanför kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

För drygt 15 år sedan lanserades Hope Channel som det Adventistsamfundets officiella tv-kanal runt om i världen, organiserat som ett nätverk av lokala språkliga kanaler.

– Vi i Sverige har under flera år velat använda oss av det här nätverket med den här typen av verksamhet, och för ett par år sedan bestämde vi oss för att köra, säger Rainer Refsbäck, missionssekreterare och avdelningsledare för medier på Adventistsamfundet.

– För vår del blir det inte en traditionell tv-kanal, med exempelvis livesändningar, som det är för andra av våra större systerkyrkor i andra länder.

I Sverige blir det därför inga linjära sändningar, utan här bygger man i stället upp en bank med program som människor kan välja emellan. Adventistsamfundet i Sverige har sedan flera år en playtjänst där man kunnat lägga ut informationsmaterial och gudstjänster, men med den nya plattformen hoppas man kunna nå ut utanför kyrkan med lite mera publikt material.

Vad ska det finnas för program på Hope Channel Sverige?

– Program av god kvalitet, för alla åldrar. En del studioprogram, men det vi tyckt varit mest intressant har varit dokumentärt material. Nu i början bygger vi upp en bank av material. Och vi tror att det inte bara behöver vara tv utan att även ljudfiler såsom poddar, har ett attraktionsvärde. För det finns ett intresse, tror vi, att bara lyssna. Blandat med detta vill vi också presentera bland annat fördjupande material, som texter och bibelstudier.

Men det är alltså material som producerats någon annanstans som ni bearbetar och textar?

– Ja, just nu är det främst producerat inom det här nätverket.

Ska ni producera något eget material?

– Ja, men det är inte något jättestort flöde just nu. Vi gör en del eget och är också med i samproduktioner. Det stora som vi har producerat själva sedan vi startade är tre poddar varje dag, en för barn, en för ungdomar, och en kommentar till en bibelläsningsplan som vi använder i Adventistsamfundet för 2018.

Vad har ni för förhoppningar om detta?

– Vi skulle tycka att det vore roligt om det här blev något som även människor utanför kyrkan skulle uppmärksamma. Kristna kanaler predikar ofta för kören, man når bara de egna leden. Så här i Sverige vill vi försöka hitta programformat och innehåll som kan nå både kristna utanför de bekännande kristnas skara.

Debatt