Alf Svensson 80 år – räds inte döden

Döden och nåden. Två begrepp som Alf Svensson gärna dryftar. Båda två borde vi prata mer om, anser han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Han föddes i ett kapell i Tidan, Skövde kommun, för ganska exakt 80 år sedan. Som barn till en pingstpastor har han under uppväxten flyttat en hel del, ungefär vart tredje eller fjärde år. Dessutom var det gudstjänster, eller "möten" alla dagar i veckan utom måndagar. På söndagar var det hela tre möten efter varandra. Antalet predikningar som nått Alf Svenssons öra är således legio.

– Som pastorsbarn hade man valet att antingen lyssna på en målande predikan eller sitta hemma i en trång pastorsbostad där det inte fanns någonting att göra. Jag har, utan överdrift, lyssnat till tusentals predikningar!

Därmed har han också hört om "nåden" ett oräkneligt antal gånger, men inte tillräckligt, menar han.

– Det är ett begrepp vi talar för lite om. Vi säger att nåden är oändlig, om "nåd över alla gränser", men vi tänker inte på vad det betyder.

Han påminner själv om en pingstpastor när han kommer igång och citerar från Bibeln om hur Jesus säger till rövaren att "redan i dag ska du vara med mig i paradiset". Nåden är något vi borde betona mycket mer, menar Alf.

Läs mer: Alf Svensson: Vi håller på att skapa ett "vi-och-dom"-samhälle

 

– Det har funnits bigotta fasoner både i frikyrkligheten och i kristenheten i stort som blockerat för människor så att de inte trott sig kunna leva upp till vad det innebär att vara kristen, predikar Alf.

Han pratar gärna om sin kristna tro med sin omgivning. På sistone har hans allt mer aktningsvärda ålder gett honom anledning att återkomma till särskilt ett ämne med kopplingar till tron; nämligen döden. Flera av hans bekanta, både kristna och icke troende har kommit till honom för att prata om döden. Då finns det en speciell sång som Alf gärna citerar.

– Göte Strandsjö har skrivit "Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av en vänlig famn..." Den har jag dedikerat döden. Jag försöker se döden som när ett barn varit ute och solkat ner sig och kommer hem, trött och grinig, och så står det en förälder som tar emot det, säger Alf.

– Jag tror att döden är ett välkomnande i stället för ett svart hål. Det brukar jag säga till de jag pratar med som kanske förlorat sin livskamrat eller någon nära anhörig.

Återigen kommer Alf in på nåden. Guds nåd är större än vad vi förstår, det gäller även vad som händer med en människa efter döden, oavsett om personen bekänt sig som kristen eller ej.

Läs mer: Alf Svensson: Stalin har samma människovärde som din dotter

 

Det är fint att få prata med privatpersonen Alf Svensson. Men en intervju utan att nämna de 54 år han varit aktiv i politiken är helt enkelt inte görbart. Redan 1964 gick han med i Kristen Demokratisk Samling och är, med sina 31 år på posten, den som varit partiledare längst tid i svensk politik. Senast under valnatten för ett par veckor sedan var han med och intervjuades av olika tidningar. Där passade han på att hylla den nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor.

Så frågan är, när kommer du att lämna politiken helt?

– Aldrig.

Svaret kommer snabbt. Han erkänner också att, förutom det starka samhällsengagemanget han känner, så hjälper debatterna och de politiska diskussionerna att hålla honom "någorlunda vital". Han läser ett antal nyhetstidningar varje dag.

Hur känns det att fylla 80?

– Som för de flesta andra tror jag, att det är svårt att fatta. 80 år! När min farfar fyllde åttio hade han gått med silverkrycka i 30 år redan.

Men det är tacksamheten över ett gott liv som vinner över en eventuell åldersnoja för Alf Svensson. Han lyfter fram lyckliga omständigheter, som att han fått leva i ett av världens bästa länder och fått dela livet med en hustru som varit och är "bärbalken i tillvaron".

– Sen vill jag också tillstå att mina intressen för politik har gett mig relationer och vidgat mina vyer på ett sätt som jag är oerhört tacksam för.

En sista fråga. Hur skulle du beskriva privatpersonen Alf Svensson med tre ord?

– En vanlig Svensson.

 

Alf Svensson

Aktuell: Blir 80 år den 1 oktober

Familj: Hustrun Sonja, barnen Pamela, Alexander och Michaela, sju barnbarn

Bor: Gränna

Firar: På söndag blir det fest på Elite Hotell i Stockholm med 200 gäster.

Önskar: Gärna bidrag till Star for Life eller Familjen först.

Bibelord: Johannes 3:17: "Ty Gud sände in­te sin son till värl­den för att döma värl­den..."