Alternativa julkalendrar –  trend som växer

De alternativa julkalendrarna får mer och mer spridning. Den från Svenska kyrkan i Umeå, som blev en viral succé förra året, tycks bli uppmärksammad även i år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

När Dagen ringer prästen Katrin Nymberg i Tegs församling, som gjort kalendern, är det redan flera medieföretag som har intervjuat henne. Dagen skrev även om förra årets kalender (1 december ­2016). Den delades på sociala medier över två miljoner gånger.

– Det känns jätteroligt att så många vill vara med, det är fantastiskt, säger hon om uppmärksamheten.

Förra årets kalender kom till som ett komplement till första advents-gudstjänsten i Teg. Men den tryckta varianten tog snabbt slut och därför lades den ut på nätet.

Hur har du tänkt inför årets kalender?

– Den är inriktad på små hjältedåd i vardagen. Sådant jag kan göra och som kan påverka vårt samhälle och vår vardag. Jag kanske inte kan påverka världssvälten och flyktingströmmarna och det stora mörkret som finns i världen. Men jag kan påverka mörkret omkring mig och de jag möter, genom små välgärningar.

Kalenderuppmaningarna kan vara allt från att tända ett ljus och be för någon som har det tungt till att bjuda på en pepparkaka.

Hur går du tillväga när du skapar kalendern?

– Det handlar väl om att känna efter var samhället står just nu och var vi har våra tankar.

Är det någon lucka du tycker är extra aktuell i år?

– Ja, det är nog nummer 13, med Lucialegenden och om barn i utsatthet. Umeå står i år för värd för SR:s Musikhjälpen där temat är att inget barn ska kunna vara till salu. Jag tänker också på Svenska kyrkans internationella arbete som i år fokuserar på att alla barn har rätt till ett liv utan våld och sexuella övergrepp. Det är något som verkligen står i fokus i dag, med bland annat #metoo-rörelsen.

Söndagens adventsgudstjänst i P1 kommer för övrigt från Tegs församling och där Katrin Nymberg predikar.

Louise Hedberg är kommunikatör i Karlstad pastorat inom Svenska kyrkan och har gjort sådana här kalendrar i flera år. Hon berättar att de även finns i andra församlingar, kanske inte alltid i tryckt eller digital form:

– Det kan vara att barn ställer olika frågor till präster, eller att församlingen presenterar sin personal. Det finns många varianter.

Årets kalender i Karlstad publiceras också i tidningen Kyrknytt, som når alla hushåll i stiftet. Temat i det numret är ”hemligheter”.

– Därför tyckte vi att vi skulle ha en kalender som handlar om att öppna upp för hemligheter, säger hon.

Utmaningen är att öppna luckor och andra dörrar som finns hemma: ögonen, munnen, sitt rum och telefonen bland annat.

Varför började du med att göra kalendrar av det här slaget?

– Jag tyckte det behövdes något som inte handlar om att köpa saker, eller att få. Det är mycket i livet som är viktigt ändå. Du kan göra dig själv och andra glad på många andra sätt. Men man måste träna på det.

Är det roligt eller en plikt?

– Det är framför allt en kreativ utmaning, och sådana gillar jag.

Har du planerat nästa års kalender?

– Jag har några olika idéer som ligger och gror.

Läs fler artiklar om julkalendrar