Andreas Alinder lockas av höglandet i Småland

Andreas Alinder läser till studie- och yrkesvägledare. Efter utbildningen längtar han efter att få använda kunskapen till det han brinner mest för – lärjungaträning.
– Jag vill hjälpa människor på vägen, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Förra läsåret var Andreas Alinder föräldraledig och hemma med dottern Junia. Nu är han tillbaka i skolbänken och några månader efter omstarten konstaterar han att förändringen har gått bra.

– En viss osäkerhet kände jag. Hade jag glömt mycket och hur skulle det gå med alla nya konstellationer?

Innan Andreas Alinder bestämde sig för att läsa till studie- och yrkesvägledare funderade – och testade – han olika saker. Han beskriver det som en ”krokig väg”. Ett av stoppen blev Bibelskola Livskraft på Ralingsåsgården utanför Aneby. Dit flyttade Andreas Alinder hösten 2010 och där träffade han Mirjam.

Hur lång tid tog det innan ni blev ett par?

– Jag fick rätt snabbt känslor för Mirjam. För henne tog det ytterligare 1,5 år. Det var en frustrerande period. Men det var samtidigt nyttigt. Jag fick tid att tänka på vad jag faktiskt ville och hoppades på. Dessutom var det en utmaning för mig att våga släppa taget.

Strax innan de två åren på bibelskolan var över hade även Mirjam bestämt sig för att hon ville ha Andreas och när flyttlasset gick till Malmö var de ett par.

Väl i Malmö engagerade de sig i Immanuelskyrkan där de i dag fungerar som smågruppsledare.

– Det är, och har varit, en väldigt viktig och fin del av vårt liv under flera år nu, säger Andreas som även leder lovsång i församlingen.

För drygt två år sedan blev Andreas och Mirjam föräldrar till Junia.

Vad är den största förändringen med att bli pappa?

– Att jag inte längre lever bara för mig själv. Giftermålet innebar också en skillnad, men med Junia har förändringen i vardagen blivit ännu tydligare.

På frågan om vilka saker som är viktiga i livet svarar Andreas ”familjen och församlingen”. Fem år efter flytten till Malmö konstaterar han att det tog ett tag innan familjen Alinder landade i staden. Men han vill fortfarande inte säga att det känns riktigt hemma.

– Varken jag eller Mirjam är några stadsmänniskor. Vi trivs i och för sig väldigt bra i Malmö, men när vi båda två är klara med våra studier sommaren 2019 är vi ganska inställda på att flytta.

Enligt Andreas är både han och Mirjam ganska rastlösa och han berättar att de nästan alltid är igång med något. Samtidigt konstaterar han att de inte känner något behov av att flytta runt. Tvärt om är önskan om att slå ned bopålarna stark. Men då får det bli mer ut på landet. Och drömplatsen är redan klar. Fast det handlar varken om Lerum utanför Göteborg, där Andreas kommer ifrån, eller Uppsala där Mirjam är uppvuxen.

I stället längtar de efter att flytta tillbaka till området där de träffades – småländska höglandet – som Aneby är en del av.

– Vi har båda två haft ett hjärta för bibelskolan och trakten ända sedan vi bodde där. Jag hoppas att det öppnar sig någon möjlighet så att vi kan engagera oss i skolan igen.

Och då räknar du med att kunna använda dig av kunskaperna från utbildningen till studie- och yrkesvägledare?

– Ja. Utbildningen är väldigt livsnära. Sedan räknar jag även med att dra nytta av mina egna erfarenheter från livet. Jag vill arbeta med att förstå människor och att vägleda dem.

Hur känns det att fylla 30?

– Roligt. Det är inte viken födelsedag som helst. Det känns kul att få en anledning att fira lite extra.

Andreas Alinder

Aktuell: Fyller 30 år i dag.

Bor: Malmö.

Familj: Hustrun Mirjam, dottern Junia, 2.

Gör: Studerar till studie- och yrkesvägledare.

Församlingsengagemang: Medlem i Immanuels- kyrkan (EFK) i Malmö.

Intresse: ”Musik. Jag spelar flera instrument. För tillfället mest trummor och gitarr. Naturen och goda möten är också viktigt för mig.”

Läser: Ut- över kurslitteratur läser han just nu ”Talang är bara början” av John C. Maxwell. Och så Bibeln!

Firar: Enkelt med familjen på födelsedagen. Sedan fest med nära och kära på lördag.

Önskar sig: Bidrag till en ny gitarr.

Statsministeromröstning