"Bara Jesus kan förvandla på djupet"

I hela sitt liv har Linda Zuniga engagerat sig socialt och tagit hand om människor.
– Att hjälpa den som har det svårt är viktigt men bara Jesus förvandlar människor på djupet, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Linda är utbildad socionom och arbetar med familjehemsvård inom socialtjänsten i Stockholm. Att engagera sig socialt har alltid varit naturligt för henne.

– I 20-årsåldern funderade jag på att bli socionom men då tyckte jag att det inte var tillräckligt coolt. Så det dröjde några år, berättar hon.

När Linda och familjen 2010 kom hem från ett femårigt missionsuppdrag i Bulgarien gjorde hon allvar av planerna och sökte in till Socialhögskolan i Stockholm. Det har hon inte ångrat.

– Jag har alltid jobbat volontärt med sociala insatser. Jag skaffade mig en utbildning eftersom jag har ett starkt engagemang, vill utvecklas och göra mer.

En stor del av Lindas tillvaro handlar om att hjälpa och vara ett stöd. På fritiden är hon bland annat engagerad i ett Life coach-team i SOS Church i Stockholm.

– Vi samtalar med människor som har problem och bekymmer av olika slag. Vi ber, gråter och skrattar tillsammans.

SOS Church i Stockholm är en församling där människor från ett 50-tal olika nationer firar gudstjänst och delar livet med varandra.

– Det är en rik församling, säger Linda och syftar inte på ekonomisk rikedom utan en rikedom i uttryckssätt i kombination med en längtan att uppleva mer av Gud.

Sitt sociala patos delar hon med sin familj, maken Valter och deras tre söner.

– Valter och jag träffades i Gävle dit jag flyttat efter ett år på bibelskola. På uppdrag av en kyrka jobbade vi i socialt utsatta områden, på skolor och fritidsgårdar. Det var inspirerande och lärorikt.

– Så man kan säga att vi träffades i hjärtat av att hjälpa människor och det har vi fortsatt med även efter att vi fick barn, berättar Linda.

Familjen Zuniga tar emot unga vuxna med problem, en i taget får de under en period bo hos dem. Det kallas familjehem.

– Vi gör detta tillsammans som familj. Det är ju inte bara vi vuxna som blir involverade utan våra söner är också delaktiga.

– Vi har gjort en deal med Gud, för vi tror att när vi öppnar vårt hem för personer med behov så beskyddar och välsignar han oss.

Som efternamnet antyder är familjen mångkulturell. Som 11-åring flyttade Valter från El Salvador till Sverige på grund av inbördeskriget.

– Valters rötter i en annan kultur än den västerländska berikar vår familj på flera sätt, förklarar Linda och tar maten som ett exempel.

En av specialrätterna kallas popoussa och har sitt ursprung i Latinamerika. Det är majsfyllda tortillas med köttfärs och ost som bäst avnjuts med salsasås.

– Vi äter det ibland när vi har fredagsmys. Ungefär som vi som växt upp i Sverige brukar käka tacos när arbetsveckan är slut, säger hon och skrattar.

Att fylla 40 bekymrar inte Linda. Tvärtom tycker hon att det känns bra.

– Jag gillar att bli äldre. Det var kul att vara 20 men jag vill inte backa bandet. Som 40-åring är jag mer trygg i mig själv, vilket känns som en bonus.

Linda vill hela tiden framåt och med tiden öppnar sig nya möjligheter. Hon tycker det är spännande att leva.

– Det är så mycket jag vill göra och hinna med. En sak jag funderar på är att plugga till terapeut. Det skulle vara intressant men vi får se om det blir så.

– Allra viktigast är att inse att vi kan göra mycket för att ta hand om svaga och utsatta men utan kraften i Jesus blir det ingen verklig förändring på djupet.

Linda Zuniga

Aktuell: Fyller 40 år den 20 februari.

Bor: Radhus i Vårby gård, söder om Stockholm.

Yrke: Socionom.

Familj: Maken Valter, sönerna Moses, 14, Milo 12, och Leon, 10 år.

Engagerad i: Socialt arbete i SOS Church i Stockholm.

Fritidsintressen: Träning, dansa salsa, läsa, umgås med familj och vänner.

Firar: Med en resa till Orlando, Florida, tillsammans med Valter och några vänner.

Lilla Erstagården