Barn och speedway – det är Sofia Thomsons melodi

Sofia Thomson trivs med sina två jobb. På fritiden åker hon dessutom gärna och hejar på speedwaylaget Indianerna om de tävlar i närheten av Kalmar.
– Jag älskar ljudet av motorerna!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Kumla i Närke, som ligger nära Sofia Thomsons uppväxtort, är också Indianernas hemmaplan. Där har hon sett många matcher genom årens lopp och sedan hon bosatte sig i Kalmar har det också blivit en hel del bortamatcher mot Smålandslag.

– De som inte förstår speedway tycker bara att det är ett gäng hojar som åker runt i en kurva. Men jag gillar verkligen att se samspelet mellan förarna i samma lag, hur de samarbetar i varven och samtidigt pressar på i kurvorna mot sina motståndare för att ta så många poäng som möjligt.

Men Sofia gillar inte bara att titta på andra som kör motorcyklar. Hon gör det gärna själv också.

– Tyvärr har jag inte någon hoj den här säsongen. Men drömmen är en Yamaha MT-07.

Under uppväxten var det däremot andra saker Sofia drömde om. Det var Sudan som lockade.

– Som 13-åring läste jag en artikel om just Sudan och utsatta barn där. Då fick jag en längtan om att resa ut i världen och hjälpa till, säger hon och berättar att föräldrarna som ofta bjöd hem alkoholister, missbrukare och andra människor med olika problem la grunden för hennes värderingar.

– Under årens lopp har jag arbetat på barnhem i Sudan. Men jag har även jobbat bland annat med unga prostituerade tjejer i Filippinerna, hemlösa i Hollywood och indianer i Amazonas.

Sofia hann även gifta sig och bli tvåbarnsmamma. Men hon berättar att hon och maken nyligen har separerat.

– Vi har båda två känt oss som de sämsta människorna i världen med vårt beslut att gå skilda vägar. Men samtidigt har nåden blivit väldigt tydlig. Jag har ofta förundrats över den och hur den, redan från första dagen, har burit oss. Vi har bett otroligt mycket, bland annat om att Gud ska beskydda våra barns hjärtan. Vid ett tillfälle, mitt i den tuffaste perioden, hörde jag vår dotter sjunga den mest fantastiska lovsången. När jag frågade var hon hade lärt sig den svarade hon att den bara hade kommit till henne.

Dessutom uttrycker Sofia en stor tacksamhet gentemot pastorsparet i församlingen Home som har varit deras andliga hem och som har visat mycket kärlek och omsorg.

Sonen Zimon lider av en kronisk sjukdom vilket innebär att han behöver en flera timmar lång behandling flera gånger i veckan. Detta kan ske hemma och tack vare Sofias arbetssituation går det bra.

– Jag jobbar deltid som pedagog på en förskola där jag får ge barnen trygghet och omsorg. Sedan arbetar jag även som frilansjournalist och reporter på tidningen Nyheterna, det sker ofta på helgerna.

Hon förklarar att flexibiliteten och variationen är perfekt.

Hur kom du in på journalistbanan?

– Åren gick här i Sverige efter att ha jobbat mycket utomlands. Jag tänkte på barnhem varje dag och satt en dag och funderade över min plats eller roll här i Sverige. Då susade tanken på skrivande journalist förbi.

När Sofia hittade en ettårig journalistutbildning i Nacka föll bitarna på plats och hon trivs som sagt väldigt bra med jobbet.

Men tankarna på barnhem vill inte släppa henne.

– Det är en framtidsdröm som jag bär på, att göra insatser på ett eller flera barnhem. Jag sa en gång till en bekant att även om jag skulle bli Sveriges främsta journalist så skulle känslan inte vara i närheten av känslan av att lyfta upp ett övergivet barn i min famn.

Sofia Thomson

Aktuell: Fyller 40 år i dag.

Bor: Kalmar.

Familj: Barnen Noomi, 10 år och Zimon 6 år.

Gör: Journalist och barnskötare.

Firar: Födelsedagen med barnen i Stockholm. ”Min son, som vill se vargar, har fått ett så kallad Sommarpaket av organisationen Min stora dag och vi ska därför bo på hotell och besöka Skansen.”

Önskar sig: ”Sebastian Staksets senaste bok. Låtarna och texterna på hans senaste skiva har betytt mycket för mig i skilsmässan.”

Planer för sommaren: ”Efter Stockholm åker vi direkt till Närke där vi ska umgås med släkt och vänner och även se en speedwaymatch. Senare kommer jag för första gången att vara med i barnmötesteamet vecka 29 på Bödagården. Det känns väldigt roligt.”

Lilla Erstagården