Barnpastor Rosalie Zakrison: Kan inte förstå att jag har det så bra

Barn, familj, musik och läger. Så beskriver Rosalie Zakrison, barnpastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, sitt huvudfokus i församlingen.
– Jag är en projektmänniska som gillar att jobba i team, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

När Dagen når Rosalie Zakrison befinner hon sig i kyrkan. Smyrna i Göteborg är hennes arbetsplats sedan 20 år tillbaka och där tillbringar hon mycket tid.

– Vi har en stor julmusikal som snart har premiär. Där finns en stor del av mitt hjärta just nu, förklarar Rosalie som är projektledare och gör jobbet som en del av sin tjänst som barnpastor.

Entusiasmen går inte att ta miste på när Rosalie berättar om projektet som involverar ungefär 300 frivilliga.

– Tre tusen skolbarn kommer för att titta, 120 barn framför musikalen som kräver tio veckor av förberedelser, berättar hon om projektet som just nu upptar en stor del av hennes tid.

Premiär den 16 november, två dagar efter hon fyller 60 år. Till råga på allt infaller generalrepetitionen på hennes födelsedag.

Ingen drömplanering låter det som men Rosalie skrattar och säger att hon är van, hon har jobbat med detta i flera år just vid den här tiden på året.

– Jag har lovat min äldsta dotter att äta lunch med henne på min 60-årsdag, säger hon och får det att låta som något hon borde göra oftare.

I Smyrnakyrkan, som är en av Sveriges största församlingar, händer det mycket hela tiden. Musikalen är en pusselbit i ett större maskineri.

– I grund och botten är jag en teammänniska och kanske är det därför det här jobbet passar mig så bra, säger hon.

– Samtidigt är jag en person som vill alla ska må bra, tillägger hon för att komplettera bilden av sig själv.

Relationer är viktiga för Rosalie, både gamla och nya vänner får plats i hennes liv. I den processen ger Mannaarbetet många kontakter. Smyrnas sociala arbete ger ringar på vattnet.

– Jag känner mig väldigt rik! Jag tillhör en fantastisk församling, får nya vänner och är ibland med om att människor kommer till tro.

Det låter nästan som en dröm att få vara med om sådana vardagsunder. Hur gör du för att få kontakt med nya människor?

– Att försöka övertala människor är inte så enkelt, men att dela sitt liv funkar ofta väldigt bra. Det gäller att ta vara på de tillfällen livet bjuder. Att lägga sitt liv i Guds händer, vara lite vaksam och sedan se vad som händer.

Att se skolklasserna rusa in i kyrkan är ett sådant tillfälle. Arbetet med musikalen ger enligt Rosalie både anledning till många skratt och en eller annan tår.

Musikalen, vars titel är ”Drömmen om jul”, framfördes första gången 2006. Den har sedan dess visats på många platser och för tusentals barn runt om i Sverige, inte bara i Smyrna Göteborg.

– Den handlar om en familj som är osäker på varför vi firar jul. Julevangeliet med ett språk och en ton så att barn som inte går i kyrkan ska förstå, förklarar Rosalie som hunnit med en del under sina år som anställd i församlingen.

Barn, familj, musik, läger och Bibelskola Väst ringar väl in det hon arbetat med och för en projektmänniska som Rosalie har arbetsuppgifterna passat som hand i handske.

– Jag har en familj som jag prioriterar, en livskamrat som är ett stort stöd i livets upp- och nedgångar, tre vuxna barn och tre barnbarn som jag månar om. Jag kan inte förstå att jag har det så bra.

Rosalie Zakrison

Aktuell: Fyller 60 år den 14 november.

Bor: Askim i Göteborg.

Uppväxt: Mullsjö.

Familj: Gift med Peter sedan 1984, tre vuxna barn, tre barnbarn.

Favoritbibelord: Ordspråksboken 4:23.

Intressen: Familj, vänner, promenera vid havet, pilgrimsvandra, segla, baka och plocka blommor.

Firar: "Jag älskar att ha kalas".

Hagia Sofia blir moské