Beachpastorn blev ”Årets ledare” inom volleyboll

Tomas Arvidson, pastor i BeachChurch, har utsetts till ”Årets ledare” av Svenska volleybollförbundet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Det kändes väldigt roligt och överraskande. De här priserna brukar oftast gå till elittränare och elitledare. Att de uppmärksammar en som jobbar med välgörenhet och på breddnivå är roligt, säger Tomas Arvidson till Dagen.

”Med stort hjärta, hårt arbete och fullständig självklarhet har Tomas Arvidson i snart 20 års tid spridit värme och glädje genom beachvolley. Därför tilldelas han nu utmärkelsen Årets ledare inom Svensk volleyboll” står det i motiveringen till utmärkelsen.

Tomas Arvidson var för många år sedan sjua på beachvolley-SM och är fortfarande aktiv och spelar veteran-SM varje år.

Han är pastor i Equmeniakyrka Ljurhalla utanför Vårgårda på 75 procent. På 25 procent arbetar han också med församlingsplantering via BeachChurch. Det senare handlar om att plantera församlingar bland beachvolleybollspelare, något som Dagen tidigare skrivit om. (5 aug 2015, 8 aug 2014, 19 okt 2012)

– Vår förhoppning är att ha en församlingsgrupp i varje inomhushall i landet, säger han.

I Södertälje, Göteborg, Falköping och Linköping finns Alpha-liknande grupper som möts regelbundet för en äta tillsammans och för undervisning, diskussion, bön och beachvolleyspel. Deltagarna har både kyrklig och icke-kyrklig bakgrund,

Tomas Arvidson är en av tre ”beachpastorer” som har stöd via Equmeniakyrkan.

Det här med församlingsplantering kopplat till volleyboll är lite ovanligt, får du ofta frågor om det?

– Jadå. Det är nog inte alla som har greppat det. Kyrkfolk undrar ofta vilken församling vi ska föra dem till men vi tänker oss inte att ta dem till en församling utan stanna på beachen med dem.

Tomas Arvidson är också grundaren av projektet Beach Aid som sedan år 2000 arrangerat välgörenhetsturneringar och samlat in över 1,5 miljoner kronor till projekt som genomförts i samarbete med lokala kyrkor i till exempel Thailand, Kongo, Ecuador, Indien, Syrien och södra Afrika.

BeachAid/ChurchAid finns på Gullbrannafestivalen, Hönökonferensen, Frizon och andra liknande arrangemang. För nästa år planeras Beach Konfa, tanken är att man möts tre helger under året plus två veckors läger på sommaren. Då håller man till på Böda på Öland, som är något av hemmaplan för BeachChurch.

– Vi får pröva oss fram eftersom mycket av det vi gör har ingen gjort förut.

– ”Ha kul i sanden och hjälp människor på samma gång” är mottot, säger Tomas Arvidson som också berättar att en stor anledning till utmärkelsen är just detta välgörenhetsprojekt.

Innebär utmärkelsen några pengar?

– Nej, man får ett vackert diplom och äran. Man blir inte rik på det!