Bibeläventyr i Serbien står på önskelistan

Efter tio dagar i Kina landar Anders Blåberg i Sverige på födelsedagen. Biblar till fattiga kineser och ett besök på världens största bibeltryckeri har stått på programmet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Anders Blåberg berättar på telefon från Kina att det känns ganska behagligt – om än lite overkligt – att fylla 60 år nu på torsdag.

– Barnen är utflugna, barnbarnen finns där, jag har lång erfarenhet och mycket är roligt. Jag tänker att jag ska hålla ett tag till och känner inte att jag räknar ner. Det är en ganska behaglig och skön tid i livet på många sätt, säger han.

 

Läs mer: Nu är Bibeln översatt till hela 674 språk

 

Sedan fyra år tillbaka arbetare Anders Blåberg som generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet. Men för många är han också känd som samfundsledare för Evangeliska frikyrkan åren 2006-2014. Han hamnade i den uppgiften efter sammanlagt 23 år som pastor i lokala församlingar i Skåne, Huskvarna, Örebro och Linköping.

– Jag trivdes väldigt bra. Jag brukade säga ibland att jag var trött i tjänsten, men aldrig trött på tjänsten. Jag trodde nog att jag skulle fortsätta som pastor tills de bar ut mig så småningom.

Men så blev det alltså inte. Anders Blåberg är uppväxt i Bramstorp i Habo kommun utmed Vätterstranden, där han växte upp inom Helgelseförbundet, som numera har gått upp i Evangeliska frikyrkan. Efter ett år på bibelskola på Götabro utanför Örebro blev det som ung ett år i nordöstra Frankrike för att jobba med församlingsplantering ihop med en missionärsfamilj.

– Jag åkte hem därifrån och läste franska och gick tre år på missionsskola. Tanken då var att bli missionär. Men sedan hamnade jag i församlingspraktik här hemma och trivdes väldigt bra i församlingsarbetet.

Åren som missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan innebar ett bredare perspektiv. Utbildningsfrågor och att starta Akademi för ledarskap och teologi, ALT, tog en hel del av tiden. Han tyckte också mycket om det internationella arbetet med kontakter med systerkyrkor i olika missionsländer.

 

Läs mer: Där ett äventyr tar slut väntar ett annat

 

Som generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet jobbar Anders Blåberg nu i en ekumenisk organisation med många internationella kontakter även här – och med Bibeln i fokus.

Just nu alltså i Kina, och strax på väg hem. Han har bland annat besökt världens största bibeltryckeri med omkring 600 anställda. Ungefär hälften av produktionen gäller Kina. Men där framställs också biblar på 90 språk till 1970-talet länder.

– Bibeln har alltid varit ett intresse från att jag fick min första bibel när jag var tolv år. Jag har läst och memorerat. Att nu få jobba med bibelöversättning, bibelspridning och bibelanvändning känns stort.

– I Kina får vi hjälpa till att finansiera bibelkostnader för fattiga kineser. Hemma i Sverige är just användningen av Bibeln vår stora utmaning.

 

Läs mer: Bibelsällskapet tar fighten för att öka bibelläsandet

 

– Det finns en del som är rädda att det ska bli för lagiskt och utmana för mycket att uppmana till bibelläsning. Men jag tror inte vi ligger i det diket. Vi behöver få höra att det är naturligt för en kristen att vara en bibelläsare, säger han.

Inför 60-årsdagen önskar sig inte Anders Blåberg en massa för egen del. På önskelistan står i stället att få starta Bibeläventyret i Serbien i södra Europa. Bibeläventyret är ett sätt att delge Bibelns berättelser med hjälp av rörelser och drama i skolor och i kyrkor. Till hösten hoppas han att det hela ska kunna dra igång.

Anders Blåberg

Aktuell: Fyller 60 år, torsd 19 april.

Familj: fru och fyra vuxna barn, fyra barnbarn.

Yrke: Generalsekreterare i Svenska bibelsällskapet.

Bor: I Danmark utanför Uppsala.

Församling: Korskyrkan i Uppsala (EFK).

Intressen: Odling, träna, resa, motorcykel (som "leksak"), ölänning sommartid.

Lilla Erstagården