Bo-Anders Stenstrand slutar som pingstpastor

Efter 53 år slutar Bo-Anders Stenstrand som församlingspastor i pingströrelsen.
– Jag är tacksam över att ha fått vara med så länge, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Med glädje i rösten berättar Bo-Anders Stenstrand om den gångna helgen då det hölls avskedssamlingar i pingstförsamlingen i Ludvika.

– Att mötas av så mycket kärlek och uppskattning är överväldigande. En gest som vi sätter väldigt stort värde på, säger han och låter rörd.

Samtidigt blev pingstförsamlingen i Ludvika en del av Lifecenter church, som leds av Per-Johan och Ulrica Stenstrand.

Så man kan säga att din son efterträder dig. Hur känns det?

– Bra. Jag har ju följt Per-Johan hela livet och sett hur han brinner för att vinna människor för Jesus. Han och Ulrica är ett utmärkt team.

– Jonas och Jenny Sanfridsson från Västerås kommer att vara campuspastorer, eller församlingspastorer, på plats i Ludvika. Det kommer att bli bra.

Lifecenter church är en kyrka med verksamheter (campus) på tre orter: Västerås, Eskilstuna och Linköping. Och numera alltså på en fjärde.

Bo-Anders känner ingen sorg över att sluta som pastor.

– Visst finns känslor men jag är glad att få lämna över till yngre krafter. De har orken, förmågan, visionen, verktygen och de uttryckssätt som behövs för att nå ut i den tid som nu är.

– Då ska gamlingar som jag inte lägga sig i, säger Bo-Anders Stenstrand som hunnit bli 74 år, och skrattar.

På avskedsgudstjänsten i pingstkyrkan i Ludvika i söndags predikade han om församlingsbyggande. Ett passande ämne för någon som ägnat hela sitt vuxna liv åt Guds verk.

Bo-Anders Stenstrand växte upp i Sionförsamlingen i Linköping. I släkten fanns flera evangelister. Med värme i rösten berättar han om människor ”som brydde sig om oss grabbar” och gav ledaruppgifter.

– Jag hade en söndagsskola med 60–70 barn. Där lärde jag mig mycket om ledarskap.

Kanske såg de som fanns runt omkring redan då en blivande pastor och evangelist i den lille blonde killen.

– Det har varit spännande hela tiden, säger han och använder uttryck som smörjelse, väckelse och andedop för att beskriva det han varit med om.

Entusiasmen går inte att ta miste på när Bo-Anders Stenstrand lägger ut texten om personer han mött, andliga genombrott han varit med om och skeenden då Gud påtagligt förvandlat liv.

Han är medveten om att han ibland uppfattats som kontroversiell. Han säger att han handlat efter egen inre övertygelse, att ambitionen alltid varit att göra väl och att han mött många generösa människor.

Bland annat har han suttit i Dagens koncernstyrelse, byggt flera kyrkor och bibelskolor, varit med och brutit mediemonopolet genom närradion och banat väg för bibelspridning i dåvarande Sovjet.

Han känner sig fortfarande pigg och ser fördelar i att slippa ansvaret det innebär att vara pastor. Till den som vill ta Gud på allvar ger han tre råd:

– Lyssna vad Gud har att säga när du är ung. Tala med någon om Jesus varje dag. Och tala tungomål en kvart om dagen.

Det senare låter som en variant på kroppsbyggaren Arne Tammer, som lovade: ”Ge mig en kvart om dagen, och jag skall ge dig en ny stark kropp.”

Vad händer nu när du slutar som pastor i Ludvika?

– Efter femton fina år kommer vi att flytta så småningom. Har ett hus i Mullsjö och en bostad i Göteborgs skärgård där vi planerar att bo växelvis.

– Vill gärna fortsätta att bidra till Guds verk några år till om jag kan, för pastor är man hela livet.

Bo-Anders Stenstrand

Aktuell: Har slutat som pastor i Ludvika pingstförsamling.

Familj: Hustrun Berit, sju barn med familjer, arton barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Planer: Flyttar till Mullsjö och ska även bo på Stora Överön­ (mellan Göteborg och Marstrand).

Har varit pastor i:

Mjölby

Stockholm (Södermalms­kyrkan)

Göteborg (Smyrna)

Jönköping

Karlskrona

Karlstad

Trollhättan

Ludvika.

Favoritbibelord: Filipperbrevet 1:21.

Intressen: Berätta om Jesus, umgås med familj och vänner, spela golf när benen orkar (har handicap 4,8 men har varit nere på 2,5).