Bullerbyn-solist blir resande evangelist

Kerstin Rask Lind har spenderat stora delar av sitt liv sjungandes på diverse scener. Därför blir det inte helt främmande för henne att kliva upp i predikstolen efter sin 50-årsdag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Kerstin Rask Lind har tillhört Missionsförsamlingen i Vinnersjö, söder om Gävle, sedan hon var tolv år.

– Där stortrivs jag, säger hon glatt.

Hon beskriver församlingen som sitt hem och sin skola, där hon fått möjlighet att utvecklas tack vare människorna som trott på- och uppmuntrat henne där.

Kerstin liknar sitt eget liv vid ett Bullerbyn-liv, då hon har växt upp med många syskon och en stor trygghet.

– Jag har liksom glidit som på en räkmacka genom livet, säger hon.

Det var först när hon för tolv år sedan drabbades av en utmattningsdepression som livet ställdes på sin spets. I samma veva gick hon och hennes man igenom en skilsmässa.

– Där och då var första gången i livet som jag fick pröva min tro för att se om den höll, berättar hon.

Det gjorde den och en tid senare träffade Kerstin sin nuvarande man Thomas. Tillsammans har de nu en stor familj med fyra barn var och två bonusbarn.

– Min Bullerby-tro fick utvecklas otroligt mycket tack vare Tomas och jag har fått så många fler infallsvinklar på livet sedan jag träffade honom, säger hon.

Kerstin berättar att en av hennes gåvor är att sjunga. Den gåvan har hon fått användas i både i kyrkan och ute i landet när hon har rest runt som solist.

– När jag har varit ute och sjungit har det alltid varit med en röd tråd av tro och liv, säger hon.

Kerstins yrkesliv har gått i samma kreativa linje, då hon bland annat har arbetat som musik- och teaterproducent. Men för fyra år sedan fick hon ett tydligt kall ifrån Gud.

– Jag vaknade en natt och kände värme i hela kroppen. Jag kände att det var någonting på gång. Så fick jag en jättestark förnimmelse av att "nu är det dags, nu ska du bli evangelist och du ska predika enkelt". Det var som en present, berättar hon upprymt.

Tidigare i livet hade Kerstin velat bli en profan sång­stjärna som kunde få förmedla något. Men nu gick det upp för henne att allt som hon hade gjort i sitt liv hade varit som en skola inför kallet till att bli evangelist.

Hon hörde då vid 47-års ålder av sig till Rune W Dahlén på Teologiska Högskolan i Stockholm (THS) och berättade om kallet som hon upplevt att hon fått.

– Då hade Rune papper kvar på att jag hade varit på ett informationsmöte om att bli pastor, när jag för åtta år sedan var med som ledare på ett team-läger, säger Kerstin med exalterad röst.

Kerstin går nu sitt andra år på utbildningen vid THS och om två år är hon färdig pastor. Men redan nästa höst kommer hon gå ut i ett vägledningsår i en församling.

Sedan vill Kerstin ut och predika och även föreläsa om relationer runt om i landet. Hon tycker att man i kyrkan ska prata mer om hur man vårdar relationer och om hur det är när allt inte är helt bra, så att det går att rädda i tid.

Sin 50-årsdag har hon redan firat med en stor fest i Vinnersjös missionshus. Men den ska firas en gång till med nära och kära.

– Jag har blivit mormor nu också, så jag vill umgås och fira min födelsedag med hela familjen, säger hon.

Kerstin Rask Lind

Fyller: 50 år den 13 mars.

Gör: Utbildar mig till pastor.

Familj: Mannen Thomas, barnen Evelina, Josefin, Amanda, Johannes, Thomas fyra barn och ytterligare två bonusbarn.

Favoritbibelord: Joh.14:1 Känn ingen oro, tro på Gud och tro på mig.

Gör helst en ledig dag: Umgås med min familj och mitt första nyfödda lilla barnbarn Lily!