Carl Johan Grimmark älskar hårdrock med budskap

Hårdrocksmusikern Carl Johan Grimmark har många bollar i luften: Familjen har nyligen flyttat till Norge och bandet Narnia är på gång med en ny platta och live-dvd. Samtidigt driver hustrun Ellinor Grimmark kamp för samvetsfrihet upp i Europadomstolen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Nej, livet står inte direkt still när det är dags för 40-årsfirande. Även hustrun Ellinor har fyllt 40, så framåt vintern kan det bära av på en resa till Kalifornien, USA, för att fira ordentligt tillsammans, säger Carl Johan Grimmark.

Just nu njuter han av att få bo intill havet i sydöstra Norge, i det lilla samhället Saltnes, utanför Fredrikstad intill Olsofjordens mynning, även om det finns mer eller mindre tvingande omständigheter i bakgrunden som fått familjen att lämna Huskvarnatrakten tidigare i år.

– Jag är född på Öckerö utanför Göteborg. Det här är lite som att komma hem till havet igen. Det känns väldigt bra. Dottern och frun håller på med hästar, och det finns det också möjlighet till här, berättar han.

Redan i mitten av 1990-talet började Carl Johan Grimmark som gitarrist i det kristna hårdrocksbandet Narnia. Efter sju-åtta års uppehåll började bandet spela igen för ett par år sedan och har redan släppt en ny skiva.

– Det kändes jättekul när vi drog igång lite igen på prov i början. Sedan har vi kört flera spelningar i Sverige samt varit i Brasilien och Argentina en sväng. En live-dvd som vi spelade in under en konsert i Brasilien ska nu färdigställas, och förhoppningsvis komma nästa år.

På senare år har Carl Johan Grimmark också spelat keyboard i kristna bandet Jerusalem. Han har också turnerat med amerikanske artisten Rob Rock.

Redan som barn började Carl Johan spela trummor på tomma glassburkar hemma. Han fick en keyboard så småningom. Och så ”plinkade” han på mormors gamla akustiska gitarr. Han lade hörlurar i gitarrlådan och gjorde om dem till mikrofon genom att koppla dem bakvägen via systerns stereo.

– Jag vred upp hög volym så det distade. Det var mitt första försök att spela elgitarr. Sedan har det hängt i, skrattar han.

På senare år har det också blivit mycket av låtskrivande – även om det är en ”jobbigare process”. Först och främst skriver han musiken, men också en del texter.

Vad betyder den kristna tron när du spelar?

– Jag fascineras av musiken. Men att bara laborera med luftvibrationer och åka till olika ställen och väsnas, det är ganska tomt. Särskilt när jag har gjort det med ett budskap jag tycker är livsviktigt. Det vi har att säga är avgörande. Jag tror inte jag hade hållit på annars.

Det är svårt att inte beröra den kamp Carl Johans fru Ellinor Grimmark för just, nu när man skriver en jubilarartikel. Ellinor har blivit känd som barnmorskan som förlorade jobbet för att hon inte vill utföra aborter, och som stridit för samvetsfrihet i så väl tingsrätten som arbetsdomstolen. Nu har hon vänt sig till Europadomstolen.

Carl Johan har varit hennes stöd och ägnat sig åt att besvara angrepp i sociala medier.

– Det har varit mycket tuffa puckar, men också känts meningsfullt. Man gläds i prövningen, säger han.

När han nu fyller jämnt har han ingen 40-årskris. Det händer ju som sagt en hel del i livet ändå. Och Carl Johan Grimmark säger att han känner sig nöjd.

Läs också: Ellinor Grimmarks make vädjar om pengar för rättegångskostnader

Carl Johan Grimmark

Aktuell: Fyller 40 år i morgon, lördag 14 oktober.

Familj: Hustrun Ellinor samt barnen Jacqueline, 15, och Amadeus, 12.

Bor: I parhus i samhället Saltnes vid Oslofjordens mynning i sydöstra Norge.

Yrke: Hårdrocksmusiker och mångsysslare.

Intressen: Tycker om att resa.

Artist utanför hårdrocken: Peter Gabriel tycker jag är fantastisk musikaliskt.