Christoffer Abrahamsson bollar Bajen, böcker och livet som präst

Det händer att han ansluter till Hammarbys hejarklack iförd prästkrage, då han kommer direkt från jobbet i kyrkan. Christoffer Abrahamssons passion för Hammarby har gett honom smeknamnet bajenprästen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det var kärlek vid första ögonkastet. Någon bättre förklaring har inte Christoffer Abra­hamsson till varför han i unga år, bosatt i Växjö, började heja på ett Stockholmslag.

– Ända sedan jag var ung har jag haft en kärlek till Hammarby, berättar han.

– Alla andra, när jag gick i lågstadiet, valde mellan IFK Göteborg eller Öster. Jag var den enda som såg mig bajare. Jag vet inte varför, säger Christoffer, och leker med tanken att det finns någon slags predestinationslära för fotbollssupporters.

Numera bor han i Stockholm, där han sedan tre år tillbaka är präst i Betlehemskyrkan, som tillhör EFS. Vilket också gör att han regelbundet går på Hammarbys hemmamatcher.

– Jag älskar läktarkulturen och är en sjungande supporter som är stöttande i så stor utsträckning som möjligt. Men jag vilar rösten i de ramsor som jag inte tycker att man bör sjunga, säger Christoffer.

För när ramsorna blir vulgära eller olämpliga håller han faktiskt tyst, präst som han är.

Däremot ger han sitt fulla stöd till en annan omdiskuterad detalj för fotbollssupportrar, bengaler och rökbomber.

– Jag arbetar genom supporterföreningen Bajen Fans för legalisering av pyroteknik, säger Christoffer.

– Jag tycker det berikar läktarkulturen.

Då och då dyker han upp i hejar­klacken iförd prästkrage, och Christoffer förklarar att det är för att han inte hinner byta om då han på söndagar ibland måste skynda till fotbollsarenan direkt från en gudstjänst.

– Hittills har jag bara mött positiv respons, säger han.

De flesta tycker det är kul att ha en präst med i gänget, och Christoffer har vid flera tillfällen pekats ut som bajenpräst, en titel som han verkar trivas bra med. Själv förklarar han att bajenvänskapen är väldigt bred, där finns högerpopulister, vänsteraktivister, satanister och agnostiker.

Ja, och en och annan präst också.

– Jag känner till en katolsk präst också. Vi båda strävar efter att lägga predikoschemat så det inte är matcher samtidigt, säger Christoffer och skrattar.

Och om gudstjänst och match krockar?

– Jag ser till att det inte krockar. Men om, ja, då väljer jag gudstjänsten.

Förutom fotboll så är Christoffer också en bokslukare, och recenserar bland annat böcker här i tidningen Dagen. Att läsa böcker är ett intresse som kom i slutet av gymnasietiden, och vägen in i böckernas värld kom tack vare det teologiska intresset.

– Det var teologiska böcker som hade en förmåga att sätta ord på verkligheten, och sedan dess har jag varit förtjust i teologisk litteratur, berättar han.

Teologisk litteratur är något som han fortfarande läser, och när det kommer till skönlitteratur är det främst klassikerna han har fastnat för, böcker som ofta har en existentiell dimension i sig.

Så hemma blir det väldigt lite tv, och mer böcker.

– Har jag en ledig kväll så läser jag, för det är något av det roligaste jag vet, säger Christoffer.

För den som inte har så stor vana att läsa teologi, vad rekommenderar du?

– Magnus Malm är en författare som jag verkligen uppskattar.

Under intervjuns gång pockar Christoffers dotter alltmer på uppmärksamheten, då hon får provsmaka pastan som ska serveras till lunch. För vi har landat mitt i vardagen, bortom Bajen, böckerna och prästlivet, mitt i en 30-årsjubilar som för tillfället är föräldraledig.

Christoffer Abrahamsson

Aktuell: Fyller 30 år den 4 januari.

Familj: Gift med Malina och tillsammans har de en dotter.

Firar: ”Jag kommer att fira med min familj i lugn och ro.

Gör: Arbetar som präst i Betlehemskyrkan i Stockholm.

Gör egentligen: Är föräldraledig.

Kuriosa: Har kvar en stol, lite gräs samt en del av fotbollsnätet från Söderstadion, Hammarbys tidigare hemmaarena, som revs för några år sedan.