Familj

Curt Levin har Skåne som missionsland

Redan 1980 fick Curt Levin upp ögonen för församlingsplanteringar. Då flyttade han ner till Skåne för att missionera på orter utan frikyrkor.

Strax norr om Sjöbo ligger den lilla orten Vollsjö. Det var hit Curt Levin flyttade tillsammans med sin fru Kristina för tjugo år sedan efter att de fått reda på att Sjöbo var en av tre kommuner i Sverige som inte hade någon frikyrka.

Nu har det ändrats, precis som i Staffanstorp, efter två lyckade församlingsplanteringar.

När Curt Levin berättar om sitt liv handlar det mesta om Skåne och Jesus.

– Jag blev frälst 1970 och fem år senare fick jag min kallelse. Jag fick en nöd för alla platser i Skåne som inte hade någon frikyrka, berättar han.

Det började med en utflykt under tiden då han var pastor i Hörby och chauffören berättade vilka platser de åkte förbi och hur många invånare de hade. Han berättade samtidigt vilka av platserna som inte hade någon frikyrka.

– Då hände något i mitt hjärta, jag fick nöd för dessa platser och tänkte att vi måste ge de här människorna evangelium, berättar Curt.

Men det tog några år innan han började agera. Familjen bodde i slutet av 1970-talet i Solna, men de tog sitt pick och pack år 1980 med destination Skåne där Curt grundade Skånes Pionjärmission, eller Pionjärmissionen som namnet skulle bli så småningom.

– Vi sa upp våra tjänster och det var många som tyckte att det var ansvarslöst, med ett barn och ett till på väg. Att då bege sig till Skåne utan fast lön. Men vi hade Guds kallelse och Gud tar hand om sina barn.

Ända sedan dess har Curt jobbat i sin egenstartade missionsorganisation, kombinerat med deltidstjänster som pastor och även som rektor för en bibelskola.

– På 1980-talet talade ingen om att plantera nya församlingar, minns Curt.

Han har själv fått resa runt på olika konferenser och berätta om vad det innebär och en tid hade han huvudansvaret för församlingsplantering inom pingströrelsen.

Vad behövs för att det ska planteras en församling?

– Först och främst människor som har en kallelsen. Har man inte det så klarar man det inte, för det är väldigt tufft. För det andra krävs det att gå in i ett bönearbete. Bön banar väg för vad den helige Ande vill göra.

– Sedan tror jag att Gud leder. När man ser att någon menar allvar och är villig att betala priset för vad det innebär, då kommer det folk.

Curt berättar om olika bönevandringar som skett i olika delar av Skåne och att han fortfarande är engagerad i ett bönenätverk som ber för alla landskapets 33 kommuner.

Ser du dig som missionär i Skåne?

– Ja, det kan man säga. Skåne är ett missionsfält, absolut, säger Curt.

I några fall har hans missionsarbete lett till att församlingar startats, men inte alla försök att starta församlingar har burit frukt.

Curt Levin berättar att förutom Skåne har han även varit med och grundat församlingar i norra Tyskland.

Nu fyller du 70 år mitt under en pandemi?

– Det är så märkligt. Coronaviruset ställer verkligen till det. För tio år sedan fick jag en ny njure, den har fungerat perfekt men jag har medicin som är immundämpande så jag är mer mottaglig än de flesta för sjukdomar.

Så virusets framfart påverkar födelsedagen där Curt är fast beslutsam om att han och frun ska befinna sig på resande fot, även om resplanerna ändrats något nu.

---

Curt Levin

  • Aktuell: Fyller 70 år den 23 mars

    Familj: Fru. Tre barn. Två barnbarn.

    Bakgrund: Född i Chicago men uppvuxen i Osby som ligger i norra Skåne

    Gör: Missionerar i Skåne

    Hobby: Att gå längs havet med en ryggsäck, smörgåsar och kaffe, det är helt underbart.

    Favoritställe i Bibeln: Johannes 21:15-22 där Petrus får sin upprättelse.

---

Fler artiklar för dig