Dagenprofilen Kjell Tjernström fyller 90

Kjell Tjernström var med om att i Stockholm dela ut det allra första numret av tidningen Dagen, i november 1945. Senare kom han att arbeta i flera olika uppgifter på tidningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Den 4 januar, fyller Kjell Tjernström 90 år. Högtidsdagen firar han hemma i Sundsvall, men när Dagen når honom på telefon har han just firat nyår hos sonen Michael i Uppsala.

Kjell Tjernström hade under många år flera olika arbetsuppgifter både på Dagen och Förlaget Filadelfia. Han var pastor i pingstgruppen i Spånga, en del av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Församlingen ägde Förlaget Filadelfia och Kjell Tjernström fick fler och fler arbetsuppgifter där, bland annat reste han runt och presenterade söndagsskolmaterial. Senare blev det olika tjänster både på Dagen och på förlaget och det tog ganska snart över från pastorsuppgifterna. Han arbetade bland annat med reklam och produktionsuppgifter och som lagerchef.

De sista åren fanns han på Dagen på heltid och arbetsplatsen var Dagenhuset på Stora Essingen.

– Jag var den förste i koncernen som fick en guldklocka för 25 års tjänst. Det var 1979, året efter att jag fyllt 50, berättar han.

Några av höjdpunkterna under arbetsåren tycker han var när pingströrelsens sångbok gavs ut i ny upplaga 1988. I det projektet arbetade han tillsammans med Larseric Jansson, en annan Dagenprofil.

– Jag kommer ihåg den första leveransen av sångböckerna. Det var viktigt att det skulle bli en bra utformning, att vi hade valt rätt tryckerier och så vidare.

– Men den kanske största höjdpunkten var nog kampanjen för de kristna i Ryssland, som bland andra Dagen deltog i. Syftet var att uppmuntra svenska församlingar att skaffa vänorter i Ryssland för att på det sättet knyta kontakter i landet.

I kampanjen fick Kjell Tjernström besöka många församlingar i Sverige, och det blev även sex resor till Ryssland.

– Det var väldigt svårt de första tio åren, men när det sedan lossnade, efter 1991, blev det mycket lättare med kontakterna.

Kjell Tjernström

Fyller 90 år den 4 januari.

Firar med Öppet Hus i dag från klockan 13.

Kjell och hustrun Sally kan till sommaren fira 65-årig bröllopsdag, de vigdes den 20 juni 1953 av pastor Lennart Magnusson i Sättna kyrka.

Familjen bodde många år i Solna, men Kjell och Sally flyttade till hemstaden Sundsvall för tio år sedan.

I Solna satt han för Kristdemokraterna bland annat i kommunfullmäktige i över 20 år.