Dubbel jubileumsfest när Curt Johansson fyller 75

Det är bråda dagar för Curt Johansson. På torsdag fyller han 75 år, på lördag blir det fest och nästa vecka åker han och hustrun till Kenya.
– Vi blir borta i sju veckor den här gången, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det var inom Maranatarörelsen i Jönköping som Curt Johansson blev frälst på 1960-talet och det var där som 24-årigen fick en fråga om han kunde tänka sig att hjälpa till som evangelist i södra Norrland.

– Min bror Ove följde också med vilket så småningom ledde till ett dubbelbröllop i Missionskyrkan i Edsbyn i januari 1969, säger Curt Johansson.

Bakgrunden var ganska enkel. Ove träffade sin blivande hustru i Bollnäs medan Curt lärde känna hennes väninna Ingegerd i Edsbyn.

Redan innan flytten från Småland hade Curt upplevt flera visioner från Gud. Bland annat att det skulle anordnas samlingar på föräldragården några mil söder om Vetlanda samt att han skulle predika i Afrika.

1970 blev båda visionerna verklighet.

– Först lyckades jag övertyga min församling i Bollnäs att åka ned till min föräldragård där vi slog upp ett tält på en åker. Det blev starten på Smålandskonferensen.

Kort därefter avskildes familjen Johansson som missionärer och de reste till Komotobo i Kenya för att ta över ansvaret för en liten missionsstation. Familjen blev kvar i Kenya i sammanlagt nio år – och sedan dess har Curt och Ingegerd regelbundet återvänt till landet.

– Men även sedan vi hade flyttat till Komotobo fortsatte Smålandskonferensen. Varje år åkte församlingsmedlemmarna 60 mil söderut för att arrangera konferensen, det är ganska unikt, säger Curt.

Konferensen fortsatte att växa och år 2001, efter 31 sommarkonferenser på föräldragården, arrangerades den för första gången på Ralingsåsgården utanför Aneby.

Trots att det är drygt 50 år sedan Curt lämnade Småland och flyttade till Hälsingland finns den småländska dialekten kvar – om än i utslätad form.

Under vårt samtal återkommer han flera gånger till sin kallelse och Guds ledning – och det är tydligt att han inte har tröttnat på livet som evangelist.

Sedan 1991 är Curt pastor i Betelförsamlingen i Runemo utanför Edsbyn. Det är numera en halvtidstjänst, men med tanke på alla resor inom Sverige och utomlands blir det ett heltidsjobb.

När han ser tillbaka på livet medger han att det periodvis har kostat på för familjen.

– När vi reste till Kenya första gången levde vi isolerat vilket inte var så enkelt. Och när vi senare flyttade hem till Bollnäs fortsatte jag att resa mycket utomlands. Jag var ofta borta drygt en månad i sträck.

På lördag väntar en dubbel jubileumsfest i Betelförsamlingen. Dels med anledning av Curts 75-årsdag, dels på grund av att han även firar 50 år ”i tjänst” i år.

Men faktum är att ett tredje jubileum hade kunnat uppmärksammas på samma gång. I år är det nämligen 50 år sedan Curt var med och startade Trosgnistans Mission, den organisation som Curt fortfarande är ordförande för.

– Men det firandet kommer vi att ha senare i höst.

Hur känns det att fylla 75 år?

– Det är underbart att ha fått ägna så många år i Guds tjänst, jag är otroligt tacksam och Gud har gjort långt mer än jag drömde om.

Något firande med familjen, utöver firandet i församlingens lokaler, hinner han inte med.

– Några dagar senare åker jag och Ingegerd till Kenya. Sedan barnen flög ut har vi rest mer tillsammans.

Curt Johansson

Aktuell: Fyller 75 år på torsdag, den 18 januari.

Gör: Pastor i Betelförsamlingen i Runemo (tillhör EFK) och resande missionär.

Familj: Hustrun Ingegerd, tre barn och sju barnbarn.

Bor: Bollnäs.

Intressen: ”Inte några speciella, jag hinner inte med så mycket utöver min tjänst.”

Favoritbibelord: ”Så ska också min Gud efter sin rikedom i fullt mått och på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver.” (Fil 4:19)