Ekumeniken en röd tråd i Olle Alkholms liv

Redan i skolåldern visste Olle Alkholm att han ville bli pastor. De ekumeniska visionerna har följt honom genom yrkeslivet, och han har varit del av skapandet av Equmeniakyrkan.
– Fantastiskt spännande år, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Olle Alkholms titel är i dag ´biträdande kyrkoledare´i Equmeniakyrkan. Han har ett särskilt ansvar för församlings-och medarbetarrådet, ansvars-och antagningsnämden och för kyrkostyrelsen och arbetsutskottets arbete.

– Det innebär att jag har ett särskilt ansvar när det gäller att arbeta med kyrkostyrelsen och kyrkokonferensens frågor och med nya pastorer och nya diakoner. Det handlar om antagning och sådana saker, förklarar Olle Alkholm.

Arbetsplatsen finns i dag på Ekumeniska centret i Alvik. Equmeniakyrkan, som bildades 2011, består av de tidigare samfunden Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige. Vägen till enhet har varit lång, men till sist framgångsrik.

– De här ekumeniska visionerna om ett slags större enhet har jag hört så länge jag kan komma ihåg, berättar Olle Alkholm.

– En av mina förebilder var Olle Engström, som var rektor för pastorsutbildningen där jag gick. Han jobbade med detta på 1950-talet, och det gjordes många försök. Att vara med om att det har blivit verklighet - det tycker jag är jättestort!

Olle Alkholm har var varit med i processen med samgåendet sedan den startade, och var också med vid det möte när samgåendet blev verklighet, ett möte som hölls i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Namnprocessen tog lång tid, och slutade i att den nya kyrkan skulle få namnet Equmeniakyrkan. Har då den nya kyrkan blivit ungefär som han trott och föreställt sig?

– Den frågan är svår att svara på. Det pågår ju en utveckling hela tiden. Vi har inte satt ned foten i alla frågor än, och som samfund är man aldrig någonsin färdig.

Själv brinner Olle Alkholm för att stödja församlingar och medarbetare.

– Och att försöka få ihop den här tillvaron, som är ganska uppdelad och splittrad. Den här visionen av enhet och samarbete rör inte bara kyrkor och samfund utan världen i stort. Vi behöver ett samhälle som håller samman. Och där har vi stora utmaningar, till exempel med nya svenskar och med globala frågor som kärnvapenfrågan.

Han tycker att just när det gäller sammanhållningen i samhället gör många små församlingar en stor insats.

–  Små församlingar gör ofta väldigt mycket, trots att deras resurser inte är så stora, till exempel när det gäller att stödja människor som kommit nya till Sverige.

Olle Alkholm är uppvuxen i Oskarshamn i ett kristet hem och berättar att han växte in i tron och det kristna livet. Han gjorde vapenfri tjänst, och sedan följde pastorsutbildning och ett antal år som församlingspastor, bland annat i Immanuelskyrkan i Stockholm där han var pastor i 9 år.

– Ibland längtar jag tillbaka till predikstolen, men där får jag stå ibland nu också och det känns bra, säger han.

Nu fyller han snart 60, men har inga planer på att trappa ned sitt yrkesliv. Hinner man med några fritidsintressen med ett jobb i en samfundsledning?

– Jadå, säger han. Jag läser ganska mycket böcker, jag lyssnar på musik, och jag spelar golf – när det inte snöar!

Födelsedagen ska firas med en resa till Malta tillsammans med fru Lisbeth.

– Det blir nog ingen golf, men gärna middag på en trevlig restaurang på födelsedagen, säger han.

Olle Alkholm

Namn: Olle Alkholm.

Gör: Biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Aktuell: Fyller 60 år den 31 januari.

Firar med: Resa till Malta med hustrun.

Familj: Hustru Lisbeth, döttrarna Hanna och Lisa.