21 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Elidas skeppare: Vi möter Svensson på semester

Nio frågor till Stefan Abrahamsson, skeppare på ”den seglande kyrkan” Elida inför sommarens aktiviteter.

Var är ni nu?

– Vi ligger i Visby, nu under Almedalsveckan. Vi ligger här till lördag kväll.

Vilka är med på båten nu?

– Det är vårt musikteam.

Vart åker ni sedan?

– Sedan åker vi till Stockholm, där vi kommer att medverka i ett antal sammanhang i stockholmsområdet, under en vecka. Sedan har vi några veckor med sommarevangelisation på västkusten.

Några nyheter i år?

– Det mesta är som vanligt, vi är långsiktiga i det vi gör. Vi jobbar mycket på samma sätt, vi möter Svensson på semester helt enkelt.

Hur många konfirmander är med varje år?

– Cirka tusen och cirka 80-90 procent kommer ju ifrån icke kyrkvana familjer om man säger så.

Kan vem som helst följa med er?

– Vi vänder oss till kristna som vill vara med på en evangelisationssatsning. Vi har ett musikteam som ansöker långt innan och har auditions och så. Att vara med och möta människor och evangelisera kan man få om man följer med som ”paying crew”, då får man betala lite.

Vilka brukar följa med?

– En del är människor som blivit berörda och känner att de vill vara med och hjälpa till. Andra är konfirmander som har varit med oss på läger som vill åka med.

Brukar det vara fullt i båten?

– Vi gör ju ingen marknadsföring av det här. Vi har tjugo platser. Det brukar vara mellan 15-20 varje vecka som är med. Det finns alltid några platser kvar.

Måste man evangelisera?

– För en del är ju det här med evangelisation något som kan bli väldigt krampartat och förknippat med mycket krav. Men vi ha ju en policy när de gäller evangelisation och det är att ta det ganska lugnt. Om vi skapar en skön kväll för folk, då vet vi att de kommer tillbaka. Det är många som sagt efter en resa med oss att ’tänk att jag kan också jobba med evangelisation’.

Martin Einald

Martin Einald är Dagens familjeredaktör.

Fler artiklar