Elina Sjulsson: Det är svårt att slå församlingens mångfald

Födelsedagsfirande kommer långt ned på prioriteringslistan för Elina Sjulsson, snart 25 år.
– Det är så mycket annat i livet som är viktigare just nu, säger Elina som är mamma till Märta och siktar på att bli pastor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

När Dagen ringer på morgonen har Elina redan varit i farten ett par timmar. Anledningen heter Märta, en härlig liten tös som sedan nio månader tillbaka förgyller Elinas och maken Andrés tillvaro.

Elina är glad över att få vara hemma med sin förstfödda.

– Det är en förmån att få ägna så mycket tid och uppmärksamhet åt Märta när hon är så liten, säger Elina.

Hon trivs med att vara mammaledig men känner också behov av att komma ur ”bebis-bubblan” ibland. Ett sätt är att ta med Märta en sväng till pingstkyrkan i Örnsköldsvik.

– Jag brukar dyka upp lagom till personalens förmiddagsfika. Där finns både trevligt sällskap och bra barnvakter när det behövs.

I bakgrunden hörs Märta som verkar kunna sköta sig själv medan mamma pratar i telefon.

En förklaring till att Elina känner sig så välkommen är att hon studerar till pastor på ALT, Akademi för ledarskap och teologi, och att hon har pingstkyrkan som sin praktikförsamling.

– Jag predikar i gudstjänsterna då och då. Har gått ett och ett halvt år av totalt fyra, och trivs jättebra både med utbildningen och med det stöd jag får i församlingen, säger Elina.

Tankarna på att bli pastor har hon inte haft sedan barnsben. Elina är uppväxt i en kristen familj och hade funderingar på att bli socionom. Men på en bibelskola upptäckte hon att hon brann för församlingen.

– Pastor känns mest rätt. Trots allt tillbringar man 40 timmar i veckan på jobbet och då är det viktigt att brinna för det man gör.

Vad vill du prioritera som pastor?

– Än är det ju en bit kvar innan jag är färdig med studierna men det är nog en kombination av flera saker. Jag älskar att predika och tänker att arbetsuppgifterna varierar. Säkert skiljer det sig också beroende på vilken församling man jobbar i. Men gemensamt är att man får kombinera både mötet med Gud och med andra människor. 

Elina menar att den kristna församlingen är unik eftersom den, när den är som bäst, består av människor i olika ålder, samhällsklass, etnisk tillhörighet och så vidare.

– Den mångfalden är svår att slå och det är också något som bidragit till att jag valt att utbilda mig just till pastor, förklarar Elina och kommer osökt in på en annan fråga som engagerar henne.

Sedan en tid tillbaka upptar flyktingfrågan en hel del av hennes tankar och tid. Särskilt då de ensamkommande flyktingar som kommit till Örnsköldsvik.

– Några vänner som jag fått bland dessa ungdomar har det senaste året fått avslag på sina asylansökningar. Ingen av dessa har blivit utvisad än men tanken på att det kommer att ske känns jobbig.

För Elina och André har engagemanget för flyktingar lett till att de blivit kontaktfamilj för en asylsökande 18-årig kille från Afghanistan. Något som de verkligen inte ångrar.

– Kontakten med honom har betytt så mycket för oss som familj. Vi har det så bra i Sverige men vi har mycket att lära av andra också. Vi i Sverige borde träna mer på att släppa in människor i vår vardag.

Elina Sjulsson

Aktuell: Fyller 25 år den 26 oktober.

Gör: Mammaledig, fortsätter sina pastorsstudier i januari.

Bor: Örnsköldsvik.

Uppväxt: Rusksele utanför Lycksele.

Familj: Maken André och dottern Märta, nio månader.

Favoritbibelord: 2 Kor 12:9.

Intressen: Umgås, spela piano, gitarr och sjunga.

Firar: ”Har inte planerat något särskilt firande. Jag brukar inte fira födelsedagar särskilt mycket.”