Elise Lindqvist fyller 80 år – trots att hon bara är 22

Elise Lindqvist har fler bollar i luften än de flesta 80-åringar, med engagemang och aktiviteter nästan hela tiden. Men så är hon egentligen inte 80 år heller, utan endast 22 år gammal.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Jag ställer upp på att bli intervjuad på ett villkor, att vi inte pratar om sex, för det är jag så trött på.

Nej, Elise Lindqvists historia, som både är fasansfull och fantastisk på samma gång, är det många som känner till och har berörts av. Så låt oss i stället fokusera på nutid och framtid. För det är en hel del hon sysslar med. Utöver arbetet med prostituerade kvinnor på Malmskillnadsgatan, så är ungdomar, och framför allt konfirmationsgrupper, hennes stora passion. Hon spenderar ofta hela helger på konfirmationsläger där hon får tala med, och till, ungdomar.

– Tänk dig att det är 150 ungdomar på plats, wow, jag trivs verkligen då. Det är nog för att jag själv känner mig som en tonårstjej i kroppen, med massor av energi, som gör att jag trivs så bra med dem. Sedan är det ungdomarna som är vår framtid också, och jag vill vara med och påverka dem så gott jag kan.

Gamla människor, alltså människor i hennes egen ålder, umgås hon inte med. Hon har försökt att besöka ett äldreboende någon gång, men det fungerade inte alls.

– Alltså jag passar inte in där. De äldre sitter ju mest bara där, och jag är alldeles för sprallig för dem och uppfattas nog mest som tröttsam. De tänker nog, ”kan hon inte lugna sig lite?”.

Att Elise inte är som andra 80-åringar har sin naturliga förklaring. För egentligen är hon inte 80 år, utan 22 år. När hennes liv vände, från mörker till ljus, som 58-åring föddes hon på nytt, på alla plan. Det första året som kristen var hon som ett spädbarn och behövde hjälp med allt. Sedan har hon sakta men säkert vuxit upp, för att i dag vara en pigg och levnadsglad 22-årig tjej. Som sådan tycks hon orka hur mycket som helst. Elise engagerar sig exempelvis i fångar och besöker dem i fängelserna. Det hoppas hon på sikt kunna ge ännu mer tid till, och hjälpa fångar när de kommit ut ur fängelset med återanpassning.

Fritid är det ont om i Elises liv, men när hon väl är ledig fyller hon tiden med teater, musik eller att bara ta det lugnt.

– Jag såg ”Fantomen på operan” fem gånger, jag kunde inte få nog av den. Jag tycker mycket om musikaler och teater, exempelvis ”Sound of music”. Sedan gillar jag att lyssna på klassisk musik hemma och bara ha det lugnt och inte prata med någon.

Elise vill inte slå av på takten utan hon har stora planer för framtiden. Hon har flera gånger träffat justitieminister Morgan Johansson, som hon tycker visar ett stort intresse för frågor kring prostitution.

– Vi har bland annat pratat om hur ett exit-program ur prostitution kan utformas, så det kanske kommer något under året. Sedan har jag en dröm om att komma ner på besök till EU och påverka där. Jag vet inte varför jag vill dit, men jag tror att Gud har satt det där i huvudet på mig.

Men först ska Elise få ett stort födelsedagskalas med inbjudna artister och överraskningar, något som avslöjades på Svenska hjältar-galan.

– Jag är så nyfiken på vilka som kommer att uppträda, och vilka överraskningarna är, jag vill veta det nu! Jag har inte tänkt alls på att jag ska fylla 80 år, utan jag ser bara fram emot festen.

Elise Lindqvist

Aktuell: Fyller 80 år i dag.

Bor: I södra Stockholm.

Gör: Volontär. Arbetar bland prostituerade, narkomaner och hemlösa.

Familj: Dotter och två barnbarn.

Lyssnar helst på: Lovsång och klassisk musik.

Läser helst: Bibeln och kristna magasin.

Favoritbibelord: Matteus 25:35-40.

Favoritperson i Bibeln: Ester. Dold talang: Har i unga år dansat klassisk balett.

Om jag var statsminister i en månad: Stänga ner alla barer där man antar att porr förekommer. Förbjuda porr på tv. Skaffa en herrgård till mina flickor som flyr från prostitution. Skaffa jobb åt ungdomar.

Debatt