Eva Söderström öppnade konsthall och fyllde den med Gud

Eva Söderström älskar att missionera genom sin konst. Nyligen fick hon chans att köpa och inviga ett gammalt missionshus som hon inrett till konsthall och ateljé. I en by utan kyrka får nu besökare möjlighet att inte bara höra talas om Gud, utan också se och uppleva Gud på ett helt unikt sätt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det var länge sedan det gamla missionshuset i Sikfors användes som kyrka. Men nu har lokalerna på 200 kvadratmeter åter fyllts med liv och rörelse. Genom konsten i ”Evas Art House” får besökare uppleva Gud på ett helt nytt sätt.

– Bilden har en möjlighet att tränga in i djupet av en människa. Den kan beröra en människas inre gudslängtan, berättar Eva Söderström.

Det finns ingen kyrka i byn Sikfors. Det finns Inte heller många som är bekännande kristna. Eva ser området som ”oplöjd mark” där det ger henne chans att missionera genom sin konst.

– Konsthuset är verkligen ett bönesvar för mig. Jag är en ambassadör i Norrbotten, säger Eva Söderström.

Den 100 kvadratmeter stora gudstjänstsalen har 5 meter upp till tak. Hela väggarna är prydda med tavlor, många med bibliska teman. Eva har tagit vara på det gamla altarbordet och ställt ett kors i salen. Där finns också stolar och bord. Tanken är att besökare ska kunna komma in uppleva, ta en fika och samtala. Framöver hoppas Eva även ordna bibelsamtal, andakter eller mässor i det gamla missionshuset.

Eva Söderström målar gärna med mycket färg. ”Happy paintings” kallar hon dem. När hon arbetar med färg växer motivet fram under processen. Men hon är också så kallad naivist – även om man kan se vad tavlan föreställer är inte allt som ett foto.

– För mig ska man inte se allt på en gång i en tavla. Ju mer man tittar desto mer ska man upptäcka, så att man inte kan bli mätt att se på den.

En del som kommer in i konsthallen berättar om tiden då de var med i söndagsskolan, när missionshuset fortfarande var kyrka. Andra står mest tysta och med stora ögon begrundar tavlorna.

– Därför måste jag inte själv predika. Folk blir berörda bara av att vara där. Jag tror många är trötta på ord.

I 18 år har Eva Söderström tolkar bibelberättelser i bild. Hon har bland annat gett ut två böcker om kvinnor i Bibeln med egna illustrationer. De 111 kvinnotavlorna använder hon ofta vid föreläsningar när hon reser över hela Sverige.

– Vi var lite trångbodda hemma med alla tavlor. Nu kan jag ha dem runt om mig och inspireras när jag målar i min nya ateljé. Dessa kvinnor har blivit som mina vänner. De lär oss att i svårigheterna blommar tron ut och man lär sig ta Gud på allvar. De vågade vara de personer som de var och gick ofta emot strömmen.

Fakta: Ny bok på gång

I november släpper Eva Söderström en ny bok. Denna gång är det en andaktsbok med målade bilder, böner och betraktelser för årets alla dagar. Boken kommer att omfatta 734 sidor.