24 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Evelina Balke blandar sydstatsgospel med Imse vimse spindel

På 60 procent jobbar hon som musiklärare. På övriga 40 är hon föräldraledig. Men det är på 110 procent som musiken finns, och alltid har funnits, i Evelina Balkes liv. – Musiken definierar mig mycket som person, säger hon.

För den som inte vet vad som menas med sydstatsgospel, den genre som Evelina helst sjunger tillsammans med sin sånggrupp, kan den beskrivas som en blandning mellan gospelmusik och countrydito. Helt enkelt kanske det bästa av två världar: med nyanserade stämmor och meningsbärande texter. Eller som dagens jubilar uttrycker det med ett skratt: "Det är inte lika tjatigt som gospel kan bli ibland".

I tjugo år har Evelina Balke utgjort en fjärdedel av gruppen Rejoice Gospel Quartet som turnérat i kyrkor på diverse orter. Två av de andra medlemmarna är hennes syskon, Helena Balke och Henrik Balke och den fjärde medlemmen heter Per-Henrik "Peppe" Huss. För tillfället ligger dock gruppens turnéplaner lite på is. Familjeliv och annat behöver få sitt givna utrymme. Men nog kan hon längta efter att få komma ut och sjunga de Jesusdoftande sångerna igen, det medger Evelina.

– Det är roligt när man märker att folk blir berörda av det vi sjunger, och det verkar de bli rätt ofta, säger Evelina

Hon berättar att många, särskilt äldre, kan ha svårt att förstå texterna, som ofta är på engelska, men att de ändå kan se eller känna vad sångarna menar med det de sjunger.

– Vi blir själva ofta berörda av det vi sjunger. Som till exempel i "Sinner saved by Grace" som följt med oss i alla år. Den är alltid stark.

Just "Sinner saved by Grace" har Evelina ännu inte lärt ut till sönerna Herman och Hugo. Just nu är det snarare "Blinka lilla stjärna", "Imse vimse spindel" och "Hjulen på bussen" som bland andra står på deras repertoar. Sången har, liksom för mamma, en stor plats i det vardagliga livet.

– Vi gör knappt annat än sjunger, säger hon och skrattar.

– Jag sjöng alltid för dem när jag bytte blöjor, vi sjunger när vi äter, när vi leker... Vi hittar på sånger för stunden eller så spelar Herman på sin ukulele och jag på pianot.

På tal om Hugo så flyter intervjun på bättre än Evelina kunde föreställa sig. Hugo är en blivande tvååring som, liksom de flesta i den åldern, gärna vill ha mycket uppmärksamhet och som kan hitta på både det ena och det andra för att få den. Men för tillfället verkar han vara nöjd med att gå runt och plocka lite för sig själv och låter mamma få prata ostört.

Det måste vara en viss kontrast mellan att musicera tillsammans med grundskoleelever och att själv få framföra musik?

– Ja, jag skulle önska att jag kunde få dem att uppleva glädjen i musiken. Det är alltid min ingång i lektionerna, att det ska bli en glädjeupplevelse i första hand. Men förutsättningarna är inte alltid de bästa i skolan, med många elever på samma gång.

Har du någon dröm gällande musiken?

– Ja, det skulle vara roligt att få spela in en skiva med gruppen. Vi gjorde det för tio år sedan, nu kan det vara dags igen. Men varken jag eller någon annan i gruppen längtar efter att bli några kändisar - det roliga är att få sprida glädje i de mindre sammanhangen.

Ett glatt rop hörs i bakgrunden. Det är sonen Hugo som nu ställt sig på en kastrull, berättar Evelina. Kanske föreställer han sig hur han står på en scen och sjunger en berörande sång, precis som sin mamma?

Här kan du lyssna på en av Evelina Balkes favoritlåtar, "Through the Fire", med The Crabb Family.

---

Evelina Balke

 • Aktuell: Fyller 40 år den 5 februari

  Bor: Frövi utanför Örebro

  Familj: Maken Joakim, sönerna Herman, 3,5 år och Hugo, snart 2 år.

  Gör: Musiklärare på grundskola och Kommunala musikskolan, föräldraledig på 40 procent, sjunger i gruppen "Rejoice Gospel Quartet".

  Intressen: Musik, musik, musik.

  Bibelord: Psaltaren 91:11, "Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på alla dina vägar."

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar