18 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Filadelfiaförsamlingen i Storuman firar 100 år: Framtiden är vår!

I helgen firade Filadelfiaförsamlingen Storuman 100 år under devisen "Framtiden är vår".

1 av 6

– Det var bra. Många kom, det var fullt i hela kyrkan, säger Lars Stenvall, medlem i församlingen.

– Helgen blev nästan som en kickoff inför framtiden.

Församlingen bildades av 17 personer i september 1919 i Barsele. I dag har församlingen drygt 200 medlemmar. Just på orten Barsele har församlingen kvar en hel del verksamhet i det kapell som finns där.

Förutom den barn- och ungdomsverksamhet som finns idag kommer man att starta en mellanstadiegrupp och en ungdomsgrupp.

– Vi har också bett om att få en ungdomsledare och det kommer vi få nu, berättar Lars Stenvall. Men det kommer ske genom ideella krafter från församlingen som tar ansvar för dessa grupper.

En nyhet i höst är också att man drar igång ungdomsalpha och det är redan ett tiotal anmälda dit, berättar Lars Stenvall.

Och bara i år har församlingen haft tre dopförrättningar.

– Det är jätteroligt. En av dem hölls i somras. Den var ungefär på samma plats i Umeälven som när de första i församlingen döptes för hundra år sedan, säger Lars Stenvall och skrattar.

Själva jubileumsfirandet inleddes på fredagskvällen med ”Minnenas kväll” med middag. Dessutom bjöds det på bildspel, utställning och historik under kvällen. Bland annat uppmärksammades Karl Gösta Härgestams mångåriga engagemang inom församlingens sång- och musikliv. Samlingen avslutades med en betraktelse av en av församlingens tidigare föreståndare Johan Pettersson.

Under lördagen pågick bland annat aktiviteter för barnen på torget. En jättelång rulltårta hade dukats upp som förbipasserande bjöds att smaka på. I kvällens gudstjänst medverkade en jubileumskör bestående av de som tidigare genom åren varit med i ungdomskören. Dessutom medverkade bygdens son Kalle Härgestam, nu verksam i USA. Församlingens rika musikliv berömdes också av tillreste pingstledaren Daniel Alm.

– För att vara en så pass liten församling har vi mycket duktiga musiker, säger Lars Stenvall.

Jubileumshelgen avslutades på söndagen med stor jubileumsgudstjänst som inleddes med trumpetfanfar och konfettiregn. Därefter tågade barn och ledare in med ballonger i händerna till Stevie Wonders "Happy birthday”. Under gudstjänsten kom en hälsning från kommunen. och Storuman Gospel medverkade liksom församlingens lovsångsteam och orkester. Gudstjänsten avslutades med predikan av Daniel Alm. Därefter följde kyrkkaffe med tårta.

– Det var verkligen en fantastisk förkunnelse och en underbar gudstjänst.

Om du får välja – vad önskar du till församlingen i födelsedagspresent?

– Ja, det var nog den lättaste frågan. Vi söker ny föreståndare och att få den frågan löst vore den bästa presenten.

När man pratar med er låter det som att framtidstro inte saknas i Storuman.

– Det finns det gott om. Och det var devisen för jubileet, "Framtiden är vår". Och den här helgen var verkligen ett lyft inför framtiden.

Martin Einald

Martin Einald är Dagens familjeredaktör.

Fler artiklar