Förre statsminister Ola Ullsten hade gott stöd av de frisinnade

Tidigare Folkpartiledaren Ola Ullsten är död.
Elver Jonsson var riksdagsledamot 1971–2002, och han minns Ola Ullsten som en lugn och stabil person med en eftertänksam och underfundig humor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Han drog väl inte ner de stora skrattsalvorna direkt, ofta upptäckte man först det roliga i hans eftertänksamma och norrländska humor efter en stund, säger Elver Jonsson.

Hans lugn och stabilitet fick ibland kritik för att det tog för lång tid innan saker hände.

– En del tyckte att han kunde vara lite för seg i starten. Hans lugn var nog bra ibland men ibland ett bekymmer. Men jag tror att hans lugn skänkte stabilitet till hela riksdagsgruppen som hade att hantera en riksdag med bara en tiondel av ledamöterna bakom sig, säger Alingsåsbon Elver Jonsson.

Men han kunde vara tuff när det så krävdes. Det syntes inte minst när Folkpartiet bildade regering hösten 1978, när den borgerliga regeringen upplöstes. Moderaterna hade väntat sig att de skulle få vara med och bilda regering, men Ola Ullsten, som blivit partiledare på våren samma år, ansåg att en sådan regering skulle ha ett ännu mer utsatt läge i riksdagen, och få svårt att fungera. Så även om det blev mer nej-röster än ja-röster så fick Folkpartiet bilda regering, då Socialdemokraterna och Centern la ner sina röster. Ola Ullsten blev därmed den förste liberale statsministern sedan Felix Hamrin på 1930-talet. Ullstenregeringen höll ut i ett år.

Under åren som partiledare hade Ullsten starkt stöd av de frisinnade, som ofta kom från frikyrkorna.

– Han var inte utpräglat frisinnad själv men väl en produkt av miljön i det frisinnade Västerbotten. Jag tror att den här bakgrunden spelade roll för hans ställningstaganden, säger Jonsson.

– Frisinnade har alltid haft en stark social orientering och den inriktningen hade Ola också. Så på den punkten gick han verkligen jämsides med frisinnet.

Runar Patriksson, folkpartistiskt riksdagsledamot 1998-2006 kände sig också respekterad som frisinnad folkpartist av Ola Ullsten.

– Jag kände alltid att Ola Ullsten respekterade den frisinnade gruppen och hade förståelse för vikten av att involvera oss nära till partiets ledning. Han såg religion som viktig del av individens frihet.

Under Ola Ullstens tid som biståndsminister i Fälldinregeringen uppfylldes också ett gammalt FP-krav då 1 procent av BNP gick till biståndet.

Ola Ullsten blev 86 år gammal.

Böneutrop
Kyrka och politik