”Församlingarnas röst i Israelfrågan inte så stark som den borde vara”

Erik Borg, som sedan ett år jobbar deltid på Israels vänner. Han har skrivit en skrift om Israel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Kan du beskriva skriften lite kort?

– ”Israel världens brännpunkt” ska ge ökad förståelse för Guds handlande genom Israel och det judiska folket från Abrahams tid, in i våra dagar och i den framtid som väntar. I mina tankar kring detta ville jag få till en ”basskrift” eller en ”ögonöppnare”. Något att utgå ifrån, att börja med, i sin strävan att lära sig mer. En sorts brygga till dessa ämnen, som kan kännas tunga.

Vad för ämnen tas upp?

– Det är: ”Kopplingen – Landet, folket, Israels Gud”, ”Israels betydelse för mig som kristen”, ”Profetord som gått och går i uppfyllelse”, ”Israel/Palestina-konflikten”, ”Israel – en välsignelse för hela världen” och ”Vad vi kan förvänta oss av framtiden”.

Varför skrev du den?

– I dag är församlingarnas röst i Israelfrågan inte så stark som den borde vara, vilket kan bero på att det anses vara alltför kontroversiellt eller så finns det en kunskapsbrist i ämnet. Men oavsett, så är det ett ämne som vi som kristna behöver få undervisning i, kunskap om och framför allt en andlig klarsynthet i. Det behöver bli ännu tydligare vad vår tro bygger på och vem det är vi tror på.

Vem tycker du ska läsa den?

– Den vänder sig till var och en av oss. Målet är som sagt att ge ökad förståelse för Guds handlande genom Israel och det judiska folket. Det är något som berör oss alla, oavsett bakgrund eller tidigare kunskap.

– Boken är i ett smidigt format som med fördel kan delas ut i olika sammanhang, till alla åldrar. Det blir ett enkelt sätt att få upp ögonen för och öka förståelsen av Bibelordets sanningar, i kontrast till vad vi blir matade med genom massmedia i dag.

Vilka reaktioner har du fått?

– Det har varit positivt. Den har känts uppskattad och beskrivits som viktig, tilltalande och lätt att ta till sig. Det finns många bra, tyngre böcker i ämnet, men känslan är att något sådant här saknas och behövs.

Hur kan man få tag på skriften?

– Enklast beställer du den via Israels Vänners webbshop. Den finns dessutom att få tag på genom Nya Musik.

Vem är Erik Borg?

– Jag är 29 år och arbetar sedan ett år tillbaka deltid på Israels Vänner, med ett särskilt fokus på ungdomsfrågor. Israels Vänner är en kristen organisation med målsättningen att uppväcka en kärlek och ett intresse för landet Israel och det judiska folket, där Bibelordet ligger till grund för arbetet.

7

Lilla Erstagården