Församlingen Fristaden i Uddevalla fyller 30 år

Janne Sääf, pastor i församlingen Fristaden i Uddevalla som firar 30-årsjubileum i helgen, berättar att ortens kyrkor fått en stark enhet under åren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur firar ni?

– Jubileet är i tre dagar och vi fokuserar på tacksamhet och att se framåt. Vi har tre huvudpunkter: Carl-Gustaf Severin kommer och representerar den koppling vi har till trosrörelsen och vad tron på Guds ord betyder för oss. Mats Nordén ifrån Västerås och Dave och Chris Richards ifrån England representerar den koppling till församlingsnätverket Salt & Light som betytt så mycket av gemenskap och ledarskapskultur.

– Sedan blir det ett stort tårtkalas på lördagen, utifrån vårt sociala engagemang. Vi har dörrarna öppna i kyrkan i stort sett hela tiden och det finns jättemycket folk som kommer hit och får både mat och själavård. Det blir många roligheter, upptåg och minnen.

Finns det några särskilda höjdpunkter under de 30 åren som du vill peka på?

– Det är så mycket att välja på. Men en höjdpunkt är att enheten mellan kyrkorna har växt. Vi gör fler saker tillsammans. Vi har det stora passionsspelet under påsk varje år, som ses av tusentals. Och nu har kyrkorna fått frågan från stadens näringsliv om att göra en dramatisering av julkrubban på torget, med Josef, Maria, åsnor och kameler. Ett sådant förtroende kan vi ju bara inte säga nej till!

Hur ser ni framåt?

– 30 år är något av ett generationsskifte. Vi har ett föryngrat ledarskap och jobbar en hel del med att förankra den vision vi har för framtiden. Vi tar spjärn i de profetiska ord som kommit till församlingen under årens lopp.

– I visionen finns fem uppdragsord som vi nu jobbar vidare med: Hälsosam församling. Resursförsamling. Träna och förlösa ledare. Guds rike ut i alla världar. Plantera församlingar.

Vilka är inbjudna till jubileet?

– Vi har lagt ned en hel del arbete på att skicka ett brev och inbjudit alla som någon gång varit med i församlingen under de 30 åren. Det känns viktigt att få rikta ett stort tack till alla som bidragit, vi fokuserar ofta på ledare, men vi skulle inte vara mycket utan alla dessa fantastiska människor.