Församlingen i Floda tog första spadtagen till nya kyrkan

När Equmeniakyrkan i Floda förra söndagen skulle köra igång bygget av sin nya kyrkolokal var det inte bara en person som tog det första spadtaget. I stället hade hela församlingen uppmanats att ta med spadar och det grävdes med hjärtats lust. David Nordén är pastor i församlingen som har cirka 315 medlemmar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Det blev en jättebra stund. Vi hade gudstjänst som vi hade bestämt bara skulle få ta en timma. Sedan samlades vi alla utanför efteråt, många rustade med de spadar som vi bett dem ta med sig. Sedan gick vi tillsammans. Och det var en fin känsla när vi gick tillsammans från den gamla kyrkan till platsen där den nya kyrkan ska ligga.

Varför hade alla spadar med sig?

– I stället för att bara någon tar det första spadtaget, någon pastor eller ordförande, så var tanken att verkligen alla skulle vara med och gräva. Det ligger i vår grundtanke att vi bygger den nya kyrkan tillsammans och att vi också formar vår framtid tillsammans och att det fick gestaltas med den här symbolhandlingen.

Vad tyckte folk om det?

– Ja, när folk fick sätta igång och gräva blev de väldigt glada, de riktigt spritte i armarna på både gamla och barn. Det blev på riktigt på något vis, vi gör det här tillsammans.

Var det bra uppslutning?

– Ja, det var ungefär 200 som var där.

Inbjudan till söndagens begivenheter hade också gått ut till församlingens vänner och nätverk. Lerums kommun, där Floda ligger, var representerade av kommunalrådet Lill Jansson som talade.

Anledningen till flytten är att man har vuxit ur den gamla kyrkan, berättar David Nordén. Den är för liten, utsliten och för dålig för behoven. Finansieringen bygger på tre delar, lån, försäljning av den gamla lokalen och skänkta medel.

Vad händer med den gamla kyrkan?

– Vi ska sälja den för byggnation av lägenheter och då den ligger nära centrum tycker vi att det är bra.

Hur känns det att flytta?

– Det finns något bra för församlingen att fysiskt byta plats. Det händer alltid något med identiteten när man flyttar. Och det startar mycket tankar och processer. Hur har vi varit och hur vill vi vara? Det blir mycket bra reflektioner i samband med en flytt.

Ni flyttar över ån, en bit bort från centrum?

– Ja, det kan tyckas lite konstigt. Den här gamla industritomten dit vi flyttar kallas i folkmun garveriet, det låg ett lädergarveri där som las ner på 1970-talet. Tomten och de andra lokalerna håller på att saneras och restaureras och man kommer i höst att öppna det som en mötesplats för hållbarhet. Det är olika aktörer som är aktiva där.

Kommer ni ha något samarbete med den andra verksamheten på platsen?

– Ja, absolut. Men församlingen är församlingen, vi äger vår lokal, men vi samarbetar gärna med andra aktörer i Floda. Vi vill vara en kraft i samhället och vi tror på samverkan.

– Tidigare hade vi vår kyrka på vår tomt för vår verksamhet. Nu tänker vi att vi bygger vi vår kyrka på en plats tillsammans med andra. Vi finns med i ett sammanhang med andra goda krafter och det känns jättebra.

När ska kyrkan vara klar?

– Hösten 2019, förhoppningsvis oktober.

Böneutrop
Kyrka och politik