Fredrik Lignell firar 50 med att samla pengar mot människohandel

Fredrik Lignell tänker fira sin 50-årsdag med att anordna konsert och samla in pengar till Evangeliska frikyrkans missionsarbete. Allt för att motverka människohandeln i Asien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

För ett år sedan besökte Fredrik Lignell Chiang Mai i Thailand, där Evangeliska frikyrkan har missionärer. I arbetet Urban Light jobbar EFK för att hjälpa unga män som utnyttjas i prostitution.

– Jag fick se hur de unga killarna får hjälp ut ur fattigdom och förnedring. Människohandeln i dag omfattar fler än vad slavhandeln mellan Afrika och USA gjorde en gång i tiden. Det är en överväldigande nöd, säger Fredrik Lignell.

Stödgalan kommer hållas den 18 augusti i Ryttargårdskyrkan i Linköping, där Fredrik Lignell är pastor. Namnkunniga artister i kristenheten medverkar: Michael Jeff Johnsson, Therese Martinson, Bengt Johansson, Erik Tilling, Clas Vårdstedt, Tine Röjås och Paul Biktor Börjesson.

Musik har alltid intresserat Fredrik Lignell. Han växte upp i en musikfamilj i Skepplanda utanför Göteborg. Runt 20-årsåldern spelade han piano/keyboard i flera kristna band i Göteborgsområdet, och stod ett tag i vägskälet om han skulle satsa helt på musiken. Men så blev det alltså inte. Och på födelsedagskonserten tänker han nu bara ”lyssna och njuta”.

– Trons resa började i konfirmationsåldern i Svenska kyrkan, där jag fanns med i en ungdomsgrupp. Det var en jätte-viktig period i mitt liv då jag fick goda föredömen och god undervisning. Jag fick med mig en självklar idé om att gå på gudstjänst och leva med Bibeln som följeslagare och riktmärke.

Ihop med en kompis blev han cafémusiker och ”fixare” på kristna Musikcafé Avenyn i centrala Göteborg. Det var också där han stötte ihop med evangelisationsteamet från Teen Challenge (Kristen utmaning).

– Jag blev otroligt lockad av deras sätt att leva. De var ute i team på heltid, ideellt.

När Fredrik Lignell var 21–22 år gammal flyttade han till samhället Moholm nära Skövde, där han gick bibelskola på 1700-talsherrgården där Teen Challenge höll till. Under tio års tid var han sedan föreståndare för bibelskolan. Han träffade sin fru där och deras barn föddes.

Vid millennieskiftet såldes herrgården och bibelundervisningen flyttades till Evangeliska frikyrkans bibelskola Götabro utanför Örebro. Där smälte verksamheterna så småningom samman, och Fredrik Lignell blev anställd som pastor i Åbytorp utanför Kumla. Därifrån gick flytten senare vidare till Linköping och Ryttargårdskyrkan år 2010. Där är han i dag pastor för EFK:s näst största församling som nyligen passerade 1 000 medlemmar.

De senaste åren har familjen gått igenom en resa med psykisk ohälsa hos både dottern och hustrun. Fredrik har berättat om det i boken ”Bottenkänning” som kom ut förra året, och har sedan rest runt i kyrkor och talat i ämnet. Han berättar om varma möten, igenkänning och om att våga tala sant om livet.

– Våra spruckna liv är inget hot mot Guds närvaro, utan snarare Hans landningsbana.

Läs också: Fredrik Lignell skriver om kampen när dottern fick depression
 

Mitt i det privat svåra har Fredrik Lignell samtidigt haft glädjen att få se några afghanska unga killar låta döpa sig i Ryttargårdskyrkan. Under våren har han även fått möta ett antal ”vita män mitt livet – med jobb, karriär och familj – som gör en tydlig resa mot tro på Jesus”.

– Det känns väldigt roligt att följa båda dessa grupper, säger den blivande 50-åringen.

Fredrik Lignell

Aktuell: Fyller 50 år, måndagen den 9 juli.

Familj: Gift med Sussie, vuxna barnen Jonna, 25, med barnbarnet Hugo, 7, samt Emil 22. Hunden Eddie.

Bor: Radhus i Linköping.

Yrke: Pastor och föreståndare i Ryttargårdskyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan.

Intressen: Lyssnar på musik och har alltid ett par böcker på gång.

Lilla Erstagården