Frida arbetar i Svenska kyrkan – mitt på Manhattan i New York

Frida Johansson är uppväxt i värmländska Kil, men jobbade sen under fyra år i Svenska kyrkan i Oslo. Men nu har hon fortsatt ytterligare västerut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur kommer det sig att du hamnade i New York?

– Jag är i New York för att jag behövde nya utmaningar. Jag hade varit anställd fyra år i Svenska kyrkan i Norge och varit aktiv församlingen i totalt sex år. Det började bli för hemmavant och jag ville söka mig till något annat sammanhang. Då lystes tjänsten i New York ut och jag sökte den och trodde inte alls jag skulle få den, men nu är jag här. Det är otroligt förmånligt. Jag känner mig väldigt privilegierad att få vara en del av denna spännande församling i några år.

Frida beskriver arbetsplatsen som en storstadsförsamling med få anställda, som ibland känns som en landsbygdsförsamling.

– Vi håller på och bygger upp arbetet med volontärer mer och mer och det är väldigt kul. Jag trivs oerhört bra med mina kollegor och det finns ett driv och en gemensam riktning i församlingen, och det är roligt. Jag får träffa många spännande människor i min vardag eftersom det är öppet café varje dag.

Var ligger Svenska kyrkan?

– Mitt på Manhattan, vid Rockefeller center.

Vad saknar du mest med Sverige?

– Jag inte bott i Sverige på fem år och mitt hem är faktiskt i Norge, där har jag min kille som är norsk och som bor kvar där. Tystnaden är det som jag saknar mest med Norden, New York är aldrig tyst. Möjligtvis när snön faller och Manhattan blir en sorts bubbla. Sedan är det dyrt i New York men jag borde väl vara van med det efter mina år i Norge (skratt).

– Jag blir ju oerhört svensk när jag jobbar där jag jobbar. Kaffet smakar Sverige och jag får prata mycket svenska på jobbet, jag får leka på svenska med barnen och fira gudstjänster i ett format jag känner igen mig i. Jag saknar faktiskt sällan Sverige. Vänner och familj såklart, det är kruxigt med tidsskillnad. Det är svårt att hinna med att prata med de på ”normala” tider. Det är alltid kväll eller natt för någon.

Tanken är att Frida ska vara kvar i 2–2,5 år. Efter det finns möjligheten att vara kvar längre om hon skulle vilja

– Men jag kommer att bli en pendlande flickvän under den här tiden så vi får se.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Mitt ansvarsområde är 0-30 år och så har jag också ansvar för kommunikation i församlingen. Sedan är jag såklart delaktig i gudstjänstlivet, event som händer i församlingen och finns också ofta i caféet. Det räcker till om jag säger så.

På fritiden försöker hon njuta så mycket som möjligt av storstaden New York. Hon hoppas hinna gå på några konserter, vilket inte blivit av ännu, men väl en musikal.

– Jag gick på Fantomen på Operan för några veckor sedan, som under några månader med anledning av att de firar 30 år på Broadway har Peter Jöback som fantomen. Gick förbi, köpte spontant biljetter och det visade sig att det också var exakt på 30 års-dagen som jag fick se musikalen. Det var häftigt att som svensk se en så duktig svensk få ha huvudrollen i en jubileumsföreställning. Och att det skedde utan att jag visste om det. Det är kul med New York – det händer alltid någonting!

Hon har också varit och tittat på sport.

– Jag var på både hockey och basket tillsammans med min sporttokiga pojkvän i oktober när han var på besök. Sedan kommer det bli det några matcher i mars när min lillebror kommer hit. Det var otroligt coolt att gå på hockey. Ett tempo och en inramning som jag njöt av! Det är oerhört imponerande att vi har så många svenskar som spelar i NHL och som gör så bra ifrån sig. Det är häftigt! Basket var inte min grej men det är klart, men jag kanske blir övertygad när basket-nördiga lillebror är med på nästa match och guidar mig. Nu försöker jag mest hålla mig vaken om nätterna för att se på OS.