Göran Strömner ser fram emot nya kapitel i livet

18:e Vasaloppet närmar sig för Göran Strömner. Och vid årsskiftet går Vidablickskyrkans föreståndare i pension på halvtid.
– Förhoppningsvis får jag tid till en träningsvecka i januari.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det är drygt sju år sedan Göran Strömner påbörjade sin anställning i Vidablickskyrkan i Norrköping. Dessförinnan hade han arbetat som församlingskonsulent inom Missionskyrkan och innan dess som pastor i två församlingar.

Göran Strömner minns en intensiv vecka sommaren 1981.

– Den 6 juni gifte jag mig med Anna och några dagar senare ordinerades jag till pastor.

Första uppdraget förde paret till Bollstabruk i Ådalen. Där fick Göran ansvar för en pionjärsatsning i den lokala missionsförsamlingen bestående av 17 pensionärer. I dag finns inte församlingen kvar, men kyrkan som byggdes under Görans ledning såldes senare till pingstförsamlingen och används fortfarande.

– På sätt och vis blev visionen alltså verklighet, även om det inte riktigt skedde på det sättet som vi tänkte då.

Mellan 1989 och 2010 bodde familjen Strömner i Ockelbo. Där föddes också de två yngsta barnen och där kommer alla att samlas för julfirande i år.

– En av våra söner hyr vårt hus som vi har kvar i Ockelbo.

Göran Strömner växte upp i Holmerud utanför Årjäng i Värmland. Där var familjen engagerad i missionsförsamlingen och där började Görans tankar på att bruka sin arbetstid för Guds rike ta form. Men att bli pastor var han skeptisk till. Att jobba som ungdomsledare kändes bättre.

– Men sedan åkte jag ned till Göteborg och arbetade på Skånska Cement ett år. Och under det året bestämde jag mig för att faktiskt bli pastor.

Hustrun Anna har sina rötter i Hälsingland och Göran berättar att familjen ofta har rest till Holmerud eller Hälsingland på lediga helger.

– Jag har alltid varit intresserad av natur, skog, friluftsliv och odling. Jag tycker om att snickra och att arbeta praktiskt.

Det här är saker som Göran Strömner hoppas kunna satsa mer på framöver.

Vid årsskiftet går han ned på halvtid – han ska arbeta varannan vecka – och till sommaren lämnar han tjänsten som föreståndare i Vidablickskyrkan helt och hållet.

– Det känns spännande att inte ha en massa rutiner som ofta är kopplade till jobbet. Och jag tänker inte ha allt för bråttom att ruta in vardagen med annat. När man har läst ut ett kapitel brukar man lägga ifrån sig boken och ta en paus, det tänker jag göra nu. Jag vill ge mig själv, och Gud, tid.

Tre saker har återkommit i Göran Strömners kristna liv. Det första beskriver han som en stark känsla för betydelsen av den lokala församlingen. Den andra punkten handlar om en längtan efter stillhet och bön vilket har tagit honom på retreater. Sist, men inte minst har han alltid brunnit för miljö och rättvisa – livsstilsfrågor.

Göran Strömner konstaterar att pastorskallelsen inte är låst till församlingstjänsten.

– Det gör också att nästa kapitel känns spännande. Jag vet att jag vill fortsätta att arbeta för Guds rike, men just nu vet jag inte på vilket sätt.

Från och med årsskiftet börjar Göran Strömner alltså att arbeta varannan vecka. Han berättar att han bland annat ser fram emot att kunna hälsa på barnen som är utspridda över landet. Dessutom hoppas han kunna träna lite mer intensivt inför Vasaloppet den 4 mars.

– Träningsmöjligheterna är sämre här i Norrköping än i exempelvis Ockelbo. Men förhoppningsvis kan jag åka upp och träna en vecka i januari.

Göran Strömner

Aktuell: Fyller 65 år den 19 december.

Gör: Föreståndare Vidablickskyrkan, Norrköping (Equmeniakyrkan).

Familj: Hustrun Anna. Fem barn och två barnbarn.

Så firas födelsedagen: ”Jag är ledig. Firar bara lite enkelt med min hustru och vår äldsta son som bor här i Norrköping. På kvällen kommer hemgruppen till oss.”

Önskar sig: ”Inget speciellt.”

Läser just nu: ”Peter Halldorfs ’Alla himlens fåglar har flytt’, om profeten Jeremia. Den är helt fantastisk.”

Statsministeromröstning