Gunilla Gniste: ”Allt mörkt för något gott med sig”

För drygt tio år sedan var hennes make nära att dö i en stor brand som drabbade familjens hus. Nu fyller Gunilla Gniste 70 år och tillsammans med maken Håkan är hon fortsatt aktiv med evangelisation och socialt arbete.
– Vi lever i tacksamhet och glädje över att få leva och må bra, säger hon till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

När Dagen ringer första gången sitter Gunilla Gniste upptagen med själavårdssamtal. Trots pensionering sedan några år fortsätter hon att ha ett stort ansvar för det sociala arbetet i församlingen Fristaden i Uddevalla, som hon och maken grundade 1987. Att hon fyller 70 år den 4 maj har hon inte riktigt förstått än.

– Jag börjar landa i att det är en sjua och en nolla som jag fyller... Jag känner mig inte som det. Men det viktigaste är att jag får vara frisk och lycklig och det är jag. Njuter av livets efterrätt med 13 barnbarn gör jag också.

Gunilla berättar att hon och maken fick ta hand om ett av barnbarnen nyligen när han skulle få en lillasyster. Han blev kvar hos dem i tio dagar. Annars blir det förstås betydligt mindre umgänge nu i coronatider. Församlingens sociala arbete har fått ställa om en del.

– Vi fortsätter att servera lunch till ensamma och utsatta en gång i veckan, men nu träffas vi utomhus för att dela ut färdiga matlådor i stället, berättar Gunilla.

– Jag fick en spontan kram av en kvinna som nu skulle iväg på behandling och jag tänkte bara ”Gode Gud, nu ber jag om blodets beskydd”, säger hon med ett skratt.

Gunilla har varit med om betydligt värre kriser än denna, åtminstone på det personliga planet. Det var i mars 2009 som familjen Gnistes hus brann ner. Gunilla och fem tonåringar hann undan lågorna, men maken Håkan blev kvar. Gunilla fick sträcka ut en hjälpande hand för att få ut honom.

Läs också Gunilla Gniste: En minut till och vi hade inte levt nu

 

Håkan fick därefter tillbringa 225 dagar på sjukhus för sina svåra brännskador, men han överlevde, mot alla odds.

– Självklart präglar händelsen vår vardag, det finns saker som Håkan inte längre klarar av, men jag är så happy att han lever så det är en baggis, säger Gunilla som menar att alla mörka perioder även för något gott med sig.

– Så är det. Vi har fått se hur flera personer kommit till tro genom det vi gått igenom. Gud har blivit förhärligad. Jag är säker på att även denna coronatid för med sig mycket gott, som att kyrkorna blir mer synliga på nätet till exempel. 

Läs mer Håkan Gniste: ”Jag är så fruktansvärt glad över att jag lever”

Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava